15.1 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoVIDEO: Znameniti trboveljski kip, spet na svojem mestu

VIDEO: Znameniti trboveljski kip, spet na svojem mestu

Po zahtevni restavraciji je bil včeraj znameniti kip Boj proti Orjuni, ki krasi območje pred Zasavskim muzejem Trbovlje, ponovno vrnjen na svoje mesto.

Kip je delo kiparja Stojana Batiča iz leta 1974 in obnove še ni bil delež, niti čiščenja. Poleg kipa pa je bila sanirana tudi betonska plošča oziroma podstavek na katerem je kip postavljen.
“Ena izmed pomembnejših skulptur v našem mestu je tako zopet zasijala v vsej svoji veličini, ponovno so namreč vidni tudi zlati detajli, ki delajo kip še toliko bolj poseben.” povedo na občini, kjer so naročili obnovo kipa. Koliko je obnova stala, nam na občini še niso odgovorili.

Nekajtonski kip je bil od septembra v delavnici restavratorja Gregorja Podkrižnika, ki je podobo osvežil tudi kipom na stopnišču pri Delavskem domu.

Kip ponazarja enega izmed pomembnejših dogodkov delavskega gibanja pred drugo svetovno vojno. Povezan je s trboveljskim občinskim praznikom, saj opominja na dogodke, ki so se zgodili 1. junija 1924, ko se je revirsko delavstvo uprlo jugoslovanski fašistični skupini Orjuni. V tistem času je delavstvo pokazalo veliko željo po svobodi in ustavilo Orjunaše, kar je privedlo do zloma prvih fašističnih organizacij v Jugoslaviji.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...