-- OGLAŠEVANJE --

VIDEO: Čez Savo kar s cicko. Si upate?

-- OGLAŠEVANJE --

Med Zidanim Mostom in Hrastnikom, kjer cesta prečka železniško progo, stoji že več kot pol stoletja stara pogruntavšina – ročna žičnica ali po domače cicka.

Bližnjica čez Savo za pohodnike in kolesarje

S cicko, ki jo uporabljajo pohodniki in kolesarji, pa tudi nekateri lokalni prebivalci, lahko v nekaj minutah prečkaš strmo strugo Save, ki ločuje Planinski dom v Gorah in Planinski dom na Kumu. “Kolesarji tako ‘prišparajo’ vsaj pol ure kolesarjenja po ozki in prometni cesti od Zidanega Mosta do Radeč,” pojasnjuje Zagorjan Franci Razpet, ki je cicko odkril naključno, med urejanjem Slovenske turnokolesarske poti.

Kulturna dediščina in turistični potencial brez lastnika

Foto: PD Kum Trbovlje
Franci Razpet

To tehnično mojstrovino samograditelja Ivana Avbrehta iz Trbovelj so takrat nekoliko predelali, tako se lahko s cicko naenkrat peljeta dve osebi in eno kolo. Najlažje je, če drug drugemu pomagata z vrtenjem vitla. “Lani je tako Savo brez težav prečkala skupina 30 kolesarjev, res pa je, da si mnogi z njo ne upajo. V uporabi je namreč že od leta 1954, konstrukcijsko je brezhibna, a ker ni v nikogaršnji lasti, ni atestirana, nima opozorilnih tabel in se ne vzdržuje,” pravi Razpet.

Čeprav gre za pomembno kulturno dediščino, v Sloveniji naj bi bili le dve takšni ročni žičnici, in tudi velik turistični potencial, cicka nima lastnika in ne skrbnika. “Apelirali smo že na občine in planinska društva, da bi uredili papirje in jo dali v javno dobro oziroma prevzeli skrb zanjo, a zaenkrat zanimanja še ni pokazal nihče. Res bi bila škoda, če bi takšna zapuščina propadla,” je prepričan Razpet.

Foto: PD Kum Trbovlje

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --