25 C
Trbovlje
ponedeljek, 29. maja 2023
ZON.si1+1=2Veselje do znanosti

Veselje do znanosti

Učenci osmih in devetih razredov dveh trboveljskih osnovnih šol, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje in OŠ Tončke Čeč, ki so z dodatnim delom pokazali interes za kemijo, so se udeležili prireditve Veselje do znanosti, ki je bila 4. 12. 2014, na Gimnaziji Celje Center.

Na začetku je učence in mentorje pozdravil ravnatelj Gimnazije Celje – Center, profesor Gregor Deleja. Po zelo simpatičnem kulturno-glasbenem programu, z rdečo nitjo o svetlobi, se je z zelo zanimivim predavanjem predstavil osrednji gost letošnje prireditve, prof. dr. Samo Kralj, s Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru.

Tema predavanja je bila svetloba, opisana kot valovanje. Predavatelj je na poljuden in zanimiv način razsvetlil nekaj življenjskih procesov in dogajanj v zvezi s to tako zapleteno naravoslovno vsebino. Sledila je pogostitev učencev in udeležencev ter kratko druženje pred eksperimentalnim delom.

Trboveljski učenci so se udeležili treh delavnic in sicer Luminiscenca, Poskusi s plini in Uravnotežimo življenjsko energijo. V eksperimentalnem delu smo uživali vsi, tako učenci kot učitelji. Učenci so lahko spoznavali kemikalije, pline in snovi, ki so sicer na osnovnošolskem nivoju izobraževanja nedostopne. Spoznali so se s tako imenovanimi forenziki in njihovimi poskusi in kar nekaj učencev se je navdušilo za takšen poklic. Vse udeležence so pogostili, jim podarili koledarje in balone, napolnjene s helijem. Vse, kar so učenci ustvarili na delavnicah, pa so lahko odnesli domov. Bilo je poučno, zanimivo in zabavno.

Zapisala: Petra Vrtačnik Žveplan

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Sumijo na požig, ki se je iz enega avtomobila razširil še na drugega in na smetnjake

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še:   PP Zagorje ob Savi: - v soboto so policisti nudili asistenco zdravstvenemu osebju ZD Zagorje ob Savi -...
X