-- OGLAŠEVANJE --

Veliko vem, a marsičesa ne smem reči.’

-- OGLAŠEVANJE --

'Zasavska 'foušija' je velika prepreka in treba bo spremeniti miselnost.' Predsednik OZS Hrastnik Mirko Mastnak se je javno izpostavil za mnoge stvari in, zaradi tega, kot je pojasnil, večkrat trpi tudi njegov posel.  

Obrtniki v Hrastniku dobro vedo, da se ob vsakih težavah in dilemah lahko obrnejo na človeka, ki se bori za malo podjetništvo. Mirko Mastnak je predsednik Obrtne zbornice Hrastnik poleg tega deluje tudi kot predsednik komisije za razvoj podjetništva na hrastniški občini. Oba z ženo sta podjetnika, kot sam pravi pa tudi največja podpornika Obrtne zbornice, saj poleg tega da oba plačujeta najvišjo članarino tudi aktivno voluntersko sodelujeta z zbornico.

ozs hrastnik

foto: google street view

Ima Občina Hrastnik posluh za obrtnike in kakšno je sodelovanje z zbornico?
Površinsko zelo v redu, če pa gledamo, da bi dovolj dela dobili naši obrtniki, pa nisem najbolj zadovoljen. Sicer pa občina in zbornica sodelujeta zelo dobro in tudi občina vlaga nepovratna sredstva v podjetništvo.  

Sedaj bi bil čas za korak naprej, še bolj bi morali sodelovati, sploh v teh časih. Pred kratkim se je peljalo nekaj projektov, ki niso bili zaključeni kot bi morali biti. Vedeti je treba, da obrtniki ne jemljemo dela le, da bi delo dobili, ampak jasno, da bi kaj zaslužili. Velik problem so javna naročila, vidimo, da določeni izpogajajo najnižjo ceno, drugi zato trpijo na ta račun. Najbolj na udaru so podizvajalci, ki svoje cene sploh ne morejo uveljavljati, ker so vedno zraven še aneksi. Zelo problematičen je tudi sistem javnih naročil. Nekako upam, da bo SMC glede tega imela večji posluh.

Trenutno stanje obrtnikov
Momentalno je visoka apatičnost, ker ni pretoka denarja in se borimo iz meseca v mesec, da plačujemo prispevke. Nimamo časa razmišljati, da bi kakšno novo storitev odpirali, ne vidimo izhoda. Želim poudariti tudi, da ne morem sprejeti dejstva, da plačujem več komunale kot elektrike.

OBRT – Česa v Hrastniku primanjkuje in česa je dovolj?
Vseh obrti primanjkuje razen frizerjev, ki jih je v Hrastniku 13 ali 14. Tu bo kar borba, kdo bo obstal. Storitve izumirajo in tudi veliki centri so pripomogli k temu, da majhnih trgovin sploh ni več. Glede drobnih obrti – orodjarstva, kovinarstva, kjer smo bili v Zasavju nekoč zelo močni, danes pa skoraj brez – tukaj pa vidim zgodbo sodelovanja večjih podjetij.  Sam sem že malo spraševal in morda bo kaj posluha, saj smo se že pogovarjali z direktorji večjih podjetij. Med drugim tudi z županom(op.a. Miranom Jeričem), ki meni, da bi država morala rudniške prostore, ki samevajo, po simbolični ceni oddati.

Razpisi, spodbude, pomoč …
Pogrešamo konkretne spodbude za zaposlovanje za območja z visoko brezposelnostjo na nivoju države. Ves čas poudarjam zaposlovanje mladih. In na lastni koži sem tudi občutil, kako Zavodi za zaposlovanje delujejo in kako se razpisujejo programi.  Najbolj zgrešeno je to, da mora biti oseba na zavodu najprej prijavljena 3 ali 6 mesecev. Naravnost iz šole bi morali takoj motivirati mlade, da delajo in se skozi delo izobražujejo. Žal pa v Sloveniji kar gledamo, koliko bo obrtnik ali podjetje imelo od tega. Če se postavim v kožo zaposlovalca in, da bom sam zaposlil nekoga, da bi dobil nekaj tisoč evrov – je zelo nesmiselno razmišljanje.  Pri uvajanju novih storitev je enoletno obdobje kar kratko, poleg tega potrebuješ sredstva in to bi morali upoštevati pri tovrstnih razpisih.  Te razpisi so popolnoma zgrešeni.

Problemi obrtnikov
Plačilna nedisciplina, roki plačil so izredno dolgi in pa seveda javna naročila. Sam nimam konkretnih podatkov, se pa pogovarjam z obrtniki, ki pridejo do mene. Veliko vem, a marsičesa ne smem reči, ker lahko obrtnikom škodujem še bolj. Že da si obrtniki preračunajo, da raje ne gredo delati, ker si včasih še stroške komajda pokrijejo – potem veš, da je stanje res kritično.
 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --