13.9 C
Trbovlje
nedelja, 1. oktobra 2023
ZON.siAktualnoVarovana stanovanja le v Litiji, vse druge zasavske občine pa (še) nobenega!

Varovana stanovanja le v Litiji, vse druge zasavske občine pa (še) nobenega!

Varovana stanovanja ali oskrbovana stanovanja so namenjena starejšim ljudem, ki se sami ne morejo več v celoti oskrbovati, vseeno pa so še zmožni živeti samostojno življenje z večjo ali manjšo pomočjo strokovnega osebja. V Zasavju takih stanovanj ta hip ravno ni na pretek. 17 jih imajo v Litiji, v Zagorju, Trbovljah in Hrastniku pa prav nobenega. A to se bo, kot kaže, (kmalu) spremenilo.

V občini Zagorje varovanih stanovanj ni, a kot poudarjajo, se zavedajo, da bodo ta v prihodnosti verjetno nujna. “Občina Zagorje ob Savi sicer ne more biti investitor takšnih stanovanjskih enot, ima pa vseeno pripravljene mogoče lokacije za gradnjo tako v Zagorju kot tudi na Izlakah, v neposredni bližini DSO Izlake,” so povedali ter v povezavi s to temo izrazili že vnaprejšnje veselje ob možnosti, če se bo v prihodnje pojavil kakšen investitor za tovrstno gradnjo.

Vsako stanovanje ne more nositi imena varovano/oskrbovano!

Zakonodajno jih namreč opredeljuje Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev oskrbovanih stanovanj za starejše ter o načinu zagotavljanja pogojev za njihovo obratovanje, ki ga je izdalo Ministrstvo za okolje in prostor. V njem so podane minimalne tehnične zahteve za stavbe z oskrbovanimi stanovanji; tako so denimo določena števila parkirnih mest, kakšen mora biti dostop in tudi sam vhod, opredeljeni so skupni prostori in podobno. Gre za povsem praktična navodila, kako gibalno oviranim karseda omogočati samostojno bivanje, npr. s širšimi prehodi, odsotnostjo stopnic, prilagojenimi sanitarnimi prostori, vgrajenim t.i. rdečim gumbom ipd.

Ker je eden od pogojev tudi zagotovitev socialne in zdravstvene oskrbe, je najbolj praktično in racionalno, da se varovana stanovanja nahajajo v bližini obstoječih domov za upokojence oz. starejše občane, ki omenjeno oskrbo že v svoji osnovi nudijo.

Varovana stanovanja so tako ena od oblik institucionalnega varstva in imajo poimenovanje kot ga nosijo v povezavi z izpolnjevanjem določenih zahtev.

 

Trbovlje in Hrastnik na poti do prvih varovanih stanovanj

Občina Trbovlje nima v lasti varovanih stanovanj, je pa kot protiutež temu manjku Občina poudarila, da je na trboveljskem območju urejen sistem pomoči na domu. “Po naših podatkih pa je v načrtu obnova stavbe RTH, ki se bo s strani družbe Spekter v sodelovanju z stanovanjskim skladom preuredila v oskrbovana stanovanja,” je slišati spodbudno novico s strani Občine Trbovlje.

Stanislav Sotlar

Novico je potrdil tudi direktor Spektra Stanislav Sotlar in dodal, da so projekti že pripravljeni, pridobiva se gradbeno dovoljenje. Minister Andrej Vizjak, katerega resor pokriva tudi stanovanjsko politiko je na zadnjem obisku v Zasavju obljubil, da bo Vlada v prihodnjem letu preko Stanovanjskega sklada RS dokapitalizirala družbo Spekter z namenskimi sredstvi za izgradnjo oskrbovanih stanovanj.

V nekdanji rudniški upravi v Trbovljah naj bi pridobili okoli 18 stanovanj velikih med 50 in 65 kvadratnih metrov. Zunanji izgled bo ostal enak, stavba je namreč spomeniško zaščitena, rekonstrukcija se bo izvajala v notranjosti. Spremenili pa bodo uvoz, še poudari naš sogovornik, z namenom, da bi dobili več parkirnih mest.

“V Hrastniku varovanih stanovanj še nimamo,” so odgovorili na vprašanje, ali se imajo pokretni Hrastničani in Hrastničanke možnost v domači občini odločiti za to obliki institucionalnega varstva. Ob omembi “še nimamo” smo seveda postali pozorni, saj se očitno premiki v tej smeri delajo, kar so na Občini Hrastnik potrdili: “V pravkar sprejetem podrobnem prostorskem načrtu za Lešo smo predvideli možnost gradnje 20 varovanih stanovanj v neposredni bližini nastajajočega doma starejših.”

Trenutno edina v regiji so v Litiji

V Litiji imajo objekt s 17 oskrbovanimi najemnimi stanovanji v Medgeneracijskem središču Šmelc, prav toliko pa je pred stavbo tudi parkirnih mest (od teh 3 za invalide). Stanovanja so velika 36 ali 43 kvadratnih metrov, le eno meri 31 kvadratov. Vsa oskrbovana stanovanja imajo kopalnico in shrambo ter predpripravo za pralni in pomivalni stroj. Najemnikom je na voljo storitev celodnevne telefonske nujne pomoči preko storitve DOKTOR 24.

SORODNI ČLANKI:

V rudniški upravi do 18 novih stanovanj

 

Prostih 17 oskrbovanih stanovanj

 

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

POPOLNA zapora enosmerne v Trbovljah

Zaradi izvedbe talnih označb bo v nedeljo, 1. oktobra 2023, od 8. do 12. ure veljala popolna zapora Ulice 1. junija na odseku od Dežmana...