2.6 C
Trbovlje
sobota, 26. novembra 2022
ZON.siAktualnoV Zasavju že cepijo tudi mlajše od 12. leta

V Zasavju že cepijo tudi mlajše od 12. leta

Mlajše od 12. leta so v Zasavju v prejšnjem tednu cepili le v Zagorju. Ta teden imajo naročene tudi še v drugih zdravstvenih ustanovah. 

Največ cepljenih mladostnikov v Trbovljah, kjer so prvi v Sloveniji cepili mladoletnike

V ZD Trbovlje so do danes cepili 414 otrok, starih med 12 in 18 let, mlajših do danes še niso cepili. V Zagorju so v prejšnjem tednu cepili 10 otrok med 5. in 12. letom. Kot so sporočili iz ZD Litija, do sedaj otrok do 12. leta starosti še niso cepili, imajo pa naročene ta četrtek. Iz Hrastnika so odgovorili precej podobno – otrokom v starosti do 12 let še niso odmerjali cepiv, v populaciji otrok med 12 do 18 let pa je bilo v ZD Hrastnik cepljenih 158 otrok.

Z odobritvijo prilagojenega cepiva za otroke družbe Pfizer-Biontech, s strani Evropske agencije za zdravila, je cepivo sedaj dostopno tudi v naši državi. “S cepljenjem otrok s cepivom družbe Pfizer-Biontech že imajo izkušnje v ZDA, Angliji, Avstriji drugod po svetu. V ZDA so do zdaj cepili že več kot tri milijone otrok,” je povedala Vesna Drnovšek, diplomirana medicinska sestra, ki dela v Šolskem dispanzerju – preventivi v ZD Trbovlje. “Res je, da smo v ZD Trbovlje prvi v Sloveniji organizirali dan odprtih vrat za nenaročene otroke in mladostnike. Z odzivom smo zadovoljni,” doda.

Prijave za cepljenje in vprašanja, povezana s cepljenjem COVID-19, sprejemajo na elektronski naslov preventiva.osd@zd-trbovlje.si (v sporočilo napišete otrokove podatke in telefonsko številko staršev ali skrbnika). Možna je tudi prijava preko portala ZVEM.

 

Kako poteka cepljenje?

Iz šolskega dispanzerja trboveljskega zdravstvenega doma so še odgovorili, da otroci, mlajši od 15 let, potrebujejo soglasje staršev oziroma skrbnikov za cepljenje in njihovo spremstvo pri cepljenju. Mladostniki lahko pridejo sami. Cepljenje izvaja ekipa, ki jo sestavlja srednja in diplomirana medicinska sestra ter zdravnik specialist pediater ali zdravnik specialist šolske medicine.

Vsakega otroka in mladostnika zdravnica pregleda, pregleda njegovo kartoteko, preveri soglasje o cepljenju in se pogovori s starši oziroma z mladostnikom. Če je otrok zdrav, sledi cepljenje. Po cepljenju, po katerem ostanejo vsaj 15 minut v prostorih Otroško šolskega dispanzerja, prejmejo še pisna navodila na kaj morajo biti pozorni po cepljenju, prav tako dobijo datum za naslednje cepljenje.

Na zdravstveno osebje se po besedah Drnovškove najpogosteje obračajo z vprašanji, ali je cepivo varno, komu se cepljenje priporoča, kakšni so stranski učinki po cepljenju ter na kaj morajo biti pozorni in kako reagirati ob neželenih stranskih učinkih.

Za koga priporočajo; kako je s prebolevniki otroci?

“Cepljenje proti covid-19 je posebej priporočljivo za otroke, stare 5-11 let, s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami z večjim tveganjem za hud potek covid-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem (npr. imunsko oslabljene osebe, sorojenci s kroničnimi boleznimi),” pripoveduje Vesna Drnovšek in pravi, da je cepljenje proti covid-19 smiselno in varno tudi za ostale otroke, stare 5-11 let, saj tudi pri njih učinkovito prepreči okužbe ter zmanjša možnost hujšega poteka in zapletov covid-19. “Z zmanjšanjem možnosti širjenja okužbe pa cepljenje otrokom omogoča tudi nemoteno šolanje in življenje.”

Strokovno stališče je, še pove Drnovškova, da “za zaščito oseb, ki so v zadnjih 9 mesecih dokazano prebolele COVID-19 (izvid o pozitivnem PCR testu), zadostuje en odmerek cepiva proti COVID-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje v skladu s SmPC). V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju. Če je minilo več kot 9 mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje.”

SORODNI ČLANKI:

V Trbovljah začenjajo s cepljenjem otrok

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Kaj vse Zasavje ponuja mladim: Stand up večer, kvizi, uporabne delavnice, vaje z bendom …

V mladinskih centrih po Zasavju se vedno nekaj dogaja. Ta vikend vabijo na različne dogodke, ki se začnejo danes. V Zagorju so tovrstni dogodki vedno...
X