11.3 C
Trbovlje
sobota, 30. septembra 2023
ZON.siAktualnoV Zasavju največji odstotek samomorov v Sloveniji!

V Zasavju največji odstotek samomorov v Sloveniji!

Zasavje beleži najvišjo stopnjo samomorov v Sloveniji. Statistični podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje sicer nakazujejo na to, da se število samomorov v Sloveniji manjša, žal pa je v Zasavju ravno obratno.

15 samomorov so na področju Zasavja zabeležili v letu 2018, kar je za 4 več kot leto prej. To našo regijo uvršča na prvo mesto po stopnji samomorov v celotni Sloveniji glede na število prebivalcev.

Znake samomorilnosti jemljite resno!

Marjeta Ocepek iz društva Ozara Zasavje, kjer se ukvarjajo s tematiko duševnega zdravja pravi, da ne beležijo porasta ljudi, ki bi iskali pomoč. Opozarja pa, da je potrebno ljudi, ki kažejo znake samomorilnosti jemati resno. V večini primerov naj bi šlo za osebe, ki že trpijo za duševnimi boleznimi in doživijo še kakšen dodaten stres.

Vir: stat.si

Kako lahko pomagamo?

Nina Krohne

Nina Krohne iz UP IAM Slovenskega centra za raziskovanje samomora nam je povedala, da se samomor velikokrat pojavlja skupaj s tesnobo in depresijo, zato je potrebno biti pozoren na vedenjske spremembe ljudi, ki so podvrženi tem boleznim. Znaki, na katere je potrebno biti pozoren so lahko posredni ali neposredni. Posredni so tisti, kjer ljudje izražajo, da so naveličani življenja, da jih nihče nima rad ali da jih ne bi nihče pogrešal. Neposredni so tisti, kjer nam nekdo zaupa, da namerava storiti samomor, nas poduči Nina Krohne.

Razložila nam je tudi, da je v primerih, kjer sumimo samomorilnost treba postopati hitro in direktno. V prvi vrsti se je z osebo za katero sumimo, da goji takšna nagnjenja pogovoriti in ga poslušati. Kljub prepričanju, da ga ne smemo spraševati o samomoru je realnost drugačne pravi Krohnetova. Osebo je potrebno direktno nasloviti in jo povprašati o njihovem namenu, saj ji tako damo priložnost, da se odpre. Če opazimo, da je situacija resna in da ji ne bomo kos, se je potrebno obrniti bodisi na 112 bodisi na zdravniško službo, še zaključi.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

POPOLNA zapora enosmerne v Trbovljah

Zaradi izvedbe talnih označb bo v nedeljo, 1. oktobra 2023, od 8. do 12. ure veljala popolna zapora Ulice 1. junija na odseku od Dežmana...