19.8 C
Trbovlje
torek, 17. maja 2022
ZON.siAktualnoV zagorsko mrežo "ujeti" že štirje

V zagorsko mrežo “ujeti” že štirje

Vse večji stroški energije, pomanjkanje energetskih virov ter klimatske spremembe so dejstva, ki v občini Zagorje ob Savi zahtevajo spremembe.

Najprej javne, kasneje tudi zasebne stavbe

OŠ Ivana Skvarče Zagorje

Marca so v občini začeli z izvajanjem projekta Mreža za podporo energetski učinkovitosti, v katerega so že vključeni štirje zagorski javni zavodi in sicer OŠ Ivana Skvarče, OŠ Ivana Kavčiča, enota Smrkci vrtca Zagorje in Kulturni center Delavski dom Zagorje. Projekt je v prvi fazi usmerjen na vzpostavitev mreže energetske učinkovitosti za javne občinske stavbe, v kasnejših fazah pa bi se mreži pridružilo tudi zasebne stavbe ter podjetja.

Projektno skupino sestavljajo študentje Martina Keršič, Gašper Lesar, Tina Doberlet, Peter Kastelic, Gregor Brinovec, Matic Volk ter mentorji Andrej Lukšič iz Fakultete za družbene vede, Uroš Stritih iz Fakultete za strojništvo, Jure Vetršek iz Inovacijsko – razvojnega inštituta in Erik Fedran, direktor podjetja Telfex.

Javne stavbe ne varčujejo z energijo

Delavski dom Zagorje

“Problem predvsem javnih stavb je namreč v tem, da njeni uporabniki niso ravno dovzetni za varčevanje z energijo, kar pa ima za posledico neučinkovito rabo energije, višje stroške energentov, širše družbeno pa se ne dosegajo načrtovani lokalni, regionalni in globalni okoljski cilji, kot so na primer zniževanje toplogrednih plinov v ozračju in zmanjševanje lokalnega onesnaženja,” pojasnjujejo v projektni skupini.

Z dosegom bolj učinkovite rabe energije v javnih stavbah bi lahko dosegli tudi 5 do 15 odstotno znižanje stroškov energije, kar pomeni nekje med 25.000 in 75.000 evrov manjši stroški že v prvem letu.

 

 

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Z medaljami in pokali v Point Fightingu iz Turčije

Člani kluba Pon Do Kwan Tilen Zajc, Tomi Sešlar, Klemen Pograjc in trener Srečko Rozman so se v petek in soboto, 13. in 14....
X