4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoV Zagorju podelili priznanja kulturnikom

V Zagorju podelili priznanja kulturnikom

Priznanja in plakete dr. Slavka Gruma se bodo danes podeljevala v gledališki dvorani Kulturnega centra – Delavski dom Zagorje.

To so posebna občinska priznanja, namenjena kulturnim ustvarjalcem, ki se profesionalno ali ljubiteljsko ukvarjajo s kulturo, kulturnim društvom, stalnim kulturnim ustanovam in zavodom, ter kulturnim sekcijam in skupinam, ki s svojim ustvarjalnim delom na kulturnem področju prispevajo k dvigu kulturne ravni občanov, k večji uveljavitvi kulturnih vrednot, prepoznavnosti ter razvoju in ugledu občine Zagorje ob Savi.

Letošnji nagrajenci

Prvi nagrajenci, ki segajo v leto 1975, so bili LADKO KOROŠEC operni pevec, ANICA CIZEJ knjižničarka, Prosvetno društvo MLINŠE in MARY JURCA baletna plesalka.

Lanskoletni dobitnik priznanja je bila Plesna šola Kattan, plakete so prejeli BORIS BEJA akademski kipar in inženir grafične tehnike, SIMON SERNEC likovni pedagog in profesor zgodovine in URŠKA LUZAR profesorica glasbe.

In kdo so letošnji prejemniki?

Prejemniki priznanja dr. Slavka Gruma za leto 2018

Začetki Lutkovne skupine LUKI segajo v leto 2010, ko je lutkarje vodila Mija Fajfar. Leta 2015 je vodenje skupine prevzela Katarina Eranovič, ki je k sodelovanju pritegnila več tehničnih delavcev in novih igralcev. S predstavama “Zverjasec” in “Strah” so gostovali po Zasavju in številnih drugih predelih Slovenije, pa tudi na Tržaškem in Na Hrvaškem. Lani so postavili avtorsko igro “Izgubljeni volk” in z njo znova obredli omenjena območja, letos so na potovalni seznam zapisali še zamejske kraje v Avstriji in na Madžarskem. Njihova vizija je nadaljnja vsebinska, igralska in scenska bogatitev lutkovnih predstav in veliko nastopanja.
Lutkovna skupina LUKI deluje v okviru Kulturnega društva Svoboda Kisovec.

Prejemnica plakete dr. Slavka Gruma za leto 2018

Župan Matjaž Švagan je podelil nagrade.

Berta Juvan se je rodila na Izlakah, bila je kisovški otrok, obiskovala je učiteljišče in pedagoško akademijo v Ljubljani, kot specialni pedagog se je zaposlila v Litiji. Tam je ustanovila lutkovno skupino LILU in jo deset let vodila, spodbudila je tudi nastanek uspešne likovne skupine LILA, ki jo je prav tako vodila skoraj desetletje.
Leta 2007 se je vrnila v Kisovec, kjer je nadaljevala z zagnanim kulturniškim delovanjem. Ustanovila je likovno skupino LIKI, prvo sekcijo Kulturnega društva Svoboda Kisovec, ki jo uspešno vodi že osem let. Prirejajo samostojne in skupine razstave, udeležujejo se delavnic in natečajev, organizirajo slikarski ex-tempore. Lani so se odraslim ustvarjalcem pridružili še podmladkarji, M-LIKI.

Delo Berte Juvan ne pušča le opaznih likovnih sledi, ampak je spodbudilo nastanek še drugih kulturnih sekcij. S tem bogati kulturno dogajanje v krajevni skupnosti Kisovec-Loke, občini Zagorje in širše, hkrati pa utrjuje zavest o pomenu ustvarjalnosti in o njeni magični moči, da plete iskrene vezi med ljudmi.

Foto: Klemen Vukić

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...