17.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoV Trbovljah policisti zadnje dni pouka že zasegli pirotehnične izdelke

V Trbovljah policisti zadnje dni pouka že zasegli pirotehnične izdelke

Nekateri pirotehnični izdelki so na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok (pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice)pa je fizičnim osebam vsako leto dovoljena od 19. do 31. decembra. Uporaba teh je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. A uporaba pirotehnike utegne biti nevarna. Na območju Trbovelj so v prejšnjem tednu kar trem šolskim otrokom na poti v šolo oziroma na poti domov zaseženi pirotehnični izdelki.

Kaj je dovoljeno in kaj prepovedano?

Zasežene petarde, december 2021, foto: PU Celje

Prodaja pirotehničnih izdelkov F1 kategorije (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let.

Pirotehnične izdelke F1 in F2 kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Uporaba fontan in baterij F3 kategorije je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let. Prav tako so tudi pirotehnični izdelki kategorije P1 dovoljeni le polnoletnim osebam.

Trem otrokom zasegli pirotehnične izdelke

“Načelniki zasavskih policijskih postaj večjih posebnosti ne zaznavajo,” je sporočila tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana in dodala, da policisti veliko truda vložijo v ozaveščanje, predvsem otrok, o nevarnostih uporabe pirotehnike in kljub temu, da jo še vedno uporabljajo, je tega vsako leto manj.

“Izpostavili bi mogoče dejstvo, da so bili na območju Trbovelj v zadnjih dneh kar trem šolskim otrokom na poti v šolo oziroma na poti domov zaseženi pirotehnični izdelki.”

Iz tega razloga Policija še posebej apelira na starše, da se doma o nevarnostih pirotehnike pogovarjajo in da otrokom ne omogočajo dostopa do teh izdelkov.

SORODNI ČLANKI:

V Zagorju popolna prepoved raket in ostale pirotehnike?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...