13.6 C
Trbovlje
četrtek, 23. septembra 2021
ZON.siAktualnoV Trbovljah ni, bo uspelo v Hrastniku?

V Trbovljah ni, bo uspelo v Hrastniku?

Zmanjšati občinski svet, namreč.

Župan Miran Jerič je na pobudo nekaterih političnih strank predlagal na prihodnjih volitvah namesto 20 svetnikov, 17, zmanjšanje občinskih komisij in odborov in tudi združitev dveh volilnih enot v eno – ravno zaradi tega, so na zadnjih volitvah bile velike težave.

ksenija jakopič hrastnik
Ksenija Jakopič

Predsednica statutarne komisije Ksenija Jakopič je pojasnila, da so pod drobnogled vzeli statut in poslovnik, podlaga zanju je zakon o lokalni samoupravi. Novost po novem, če bodo svetniki za, pa bo tudi definicija možnosti sodelovanja krajanov pri razporejanju financ, torej participatornost.

Že na samem začetku so določeni svetniki zahtevali umik vseh točk, dokler jih ne obravnavajo na strankah, preučijo zakon in podobno.

Svetnike strah za svoj stol v občinskem svetu?

Svetnik Gregor Pajić, ki sicer na vsaki občinski seji poudarja, da je potrebno varčevanje, zmanjševanje stroškov občine pa se očitno z zmanjšanjem števila mest v občinskem svetu ne strinja. Prepričan je, da bi to zmanjšalo demokratičnost. Glede volilnih enot pa je predlagal celo referendum.

Skeptičnost glede zmanjšanja je izrazil tudi SDS-ov Anton Avbelj. Češ, ali bodo potem kandidati iz periferije sploh prišli v občinski svet.

V grobem se zdi, da se nasprotniki zmanjšanja predvsem bojijo tega, da bi jim na prihodnjih volitvah spodnesel manjkajoči stol v občinskem svetu.

Za sprejem bo potrebna 2/3 večina

seja hrastnik 2016_09Strah svetnikov, ki so zahtevali umik točk iz dnevnega reda, je pomiril župan s pojasnilom, da tokrat sprejemajo le, da je primerna podlaga za javno razpravo in s tem v 30 dnevni javni obravnavi podajo možnost za pripombe.

Za sprejem nove ureditve bo potrebna 2/3 večina in s tokratnim glasovanjem niso dorekli še nič drugega, kot le poslali predlog v javno obravnavo in podali možnost za glasovanje o spremembah na prihodnjih občinskih svetih.

Iz rekordnih 27 svetnikov, je občinski svet želele zmanjšati tudi trboveljska županja. In kaj se je zgodilo?

Manj demokratičnosti v trboveljski občini?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V Steklarni Hrastnik iščejo novo moč

V hrastniškem podjetju s 160-letno tradicijo so objavili potrebo po dodatni delovni sili. Iščejo namreč samostojnega strokovnega sodelavca (m/ž) v špediciji. Steklarna Hrastnik ponuja...