24.4 C
Trbovlje
sobota, 12. junija 2021
ZON.siAktualnoV Trbovljah cepljenih že skoraj 30 odstotkov, pozivajo k prijavam

V Trbovljah cepljenih že skoraj 30 odstotkov, pozivajo k prijavam

V Zdravstvenem domu Trbovlje trenutno končujejo s cepljenjem zdravih oseb med 60 in 70 letom starosti, začenjajo s cepljenjem oseb med 50 in 60 letim starosti. Zaenkrat so z vsaj enim odmerkom cepili približno 4500 oseb, kar je malo manj kot 30 odstotkov prebivalcev, z obema odmerkoma pa približno polovico manj.

Cepljenje je trenutno edini način, da premagamo virus in začnemo z normalnim življenjem, so prepričani v ZD Trbovlje. »V Zdravstvenem domu Trbovlje smatramo cepivo kot največji dosežek znanosti, ki nas lahko popelje iz epidemije k našemu prejšnjemu, srečnejšemu življenju, da se bomo lahko družili in zopet normalno živeli.«

Občina Trbovlje ima precepljenost med boljšimi v državi in skupaj stremijo k temu, da bodo z dobro precepljenostjo znižali število okužb in čimprej normalno zaživeli. Kljub obljubljenim dobavam pa cepiva ni na pretek, poudari direktor Denis Tomše, in še vedno so zavezani vrstnemu redu, ki ga določa nacionalna strategija.

Cepljenje podpirajo tudi trboveljski zdravniki. Strokovni vodja ZD Trbovlje Roman Kralj, dr. med., pravi: »Če se cepim, zaščitim sebe in druge. Če se ne cepim, bomo jaz in drugi še leta živeli v izrednih razmerah, ker bo virus stalno krožil med nami.«                                                    

Kakšni so stranski učinki cepljenja?

Cepivo ima lahko nekaj neželenih reakcij (povišana telesna temperatura, glavobol), ki minejo v dnevu ali dveh, zelo zelo redki pa so stranski učinki, ki bi zahtevali dodatno obravnavo, prav tako poročajo iz ZD Trbovlje, saj v Sloveniji ne beležimo hujših reakcij na katerokoli cepivo.

To pa ne pomeni, da neželenih reakcij na cepljenje ni. V ZD Trbovlje so prepričani, da večinoma gre za neprimerno blažje simptome, kot v primeru, da zbolimo za covidom.

Vodja trboveljske COVID vstopne točke Darja Logar, dr. med., o cepivu pravi takole: »V preteklih stoletjih, ko so po svetu kosile epidemije, je cepljenje rešilo na tisoče življenj otrok in odraslih ter veliko nalezljivih bolezni izkoreninilo. Zdravila ni, prav tako ne zanesljivih načinov preprečevanja epidemije Covida, zato verjamem, da so s pomočjo napredka znanosti razvili varna in učinkovita cepiva, ki nas lahko edina popeljejo iz epidemije k našemu staremu načinu življenja.«

Kako do cepljenja?

Od 17.5. dalje prijava preko ambulant družinske medicine ni več možna, zaživel je namreč enoten sistem za zbiranje prijav. Na cepljenje se lahko prijavite preko portala zVEM – https://zvem.ezdrav.si/cepljenje.

Apelirajo na vse prebivalce, da se čim prej prijavijo, tudi, če so mlajši in morda še niso na vrsti za cepljenje. V prihodnjih tednih pričakujejo večje dobave cepiv in pospešeno cepljenje.

Cepiva zasavske ustanove prejemajo enkrat tedensko, po novem v Zagorju vpis za cepljenje preko aplikacije

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Spet je čas za NAGRADNO IGRO Avtohiše Malgaj Trbovlje

Na Facebook strani Zasavskih onlajn novic poteka nagradna igra, ki vam lahko prinese super nagrade. 1x posoda za malico 1x bidon 1x skodelica Izžrebali bomo v ponedeljek, 14....