0.5 C
Trbovlje
četrtek, 20. januarja 2022
ZON.siAktualnoV Radečah brez pediatra

V Radečah brez pediatra

Zdravstveni dom v Radeče je že nekaj časa brez pediatra. Na razpise se kandidati ne prijavljajo, Radečani so tako prisiljeni, da svoje otroke vozijo k družinskim zdravnikom ali pa k pediatrom v drugih krajih.

Razpis, s katerim iščejo novega sodelavca, imajo objavljen ves čas, a odziva mladih specialistov in specializantov pediatrije ni. Ti se namreč raje odločajo za delo v večjih mestnih središčih in bolnišnicah. Poleg tega pa je bila letos razpisana tudi ena sama specializacija iz pediatrije, pa še ta za potrebe po pediatrih v posavski regiji in ne celjski, kamor spada Zdravstveni dom Radeče.

Težave rešujejo z družinskimi zdravniki 

Ingrid Kus Sotošek, direktorica ZD Radeče

V radeškem zdravstvenem domu je enkrat tedensko, ob sredah, prisotna upokojena pediatrinja, ki opravlja vsa cepljenja in sistematske preglede ter tudi pregleda obolele otroke. Ostale dni pa obolele otroke in kontrolne preglede opravljajo družinski zdravniki. »Z napori ostalih zdravnikov rešujemo ta primanjkljaj,« pojasnjuje direktorica zdravstvenega doma Ingrid Kus Sotošek in dodaja, da si pediatra zelo želijo »da bo tudi ta populacija imela stalnega zdravnika in da se tudi ostali zdravniki malo razbremenijo

Starši pediatre izbirajo v drugih krajih

Starši se zato vse pogosteje odločajo, da otroke vpisujejo k pediatrom v sosednjih krajih. »Šla sem v Sevnico zaradi tega, ker tukaj ni pediatra in tisto kar dela enkrat na teden, ni fajn za takega majhnega otroka, sploh če zboli, da moreš potem pa k splošnem zdravniku hoditi,« pove mama enoletne malčice. A kot pove direktorica zdravstvenega doma, tudi ti starši večkrat, ko njihov otrok akutno zboli oziroma se poškoduje, pomoč iščejo pri družinskem zdravniku v Radečah.

Tomaž Režun, župan Občine Radeče

Na občini si želijo, da bi pediatra čim prej le dobili. »Občina je pripravljena kandidatu, ki se odloči za delo pri nas, pomagati pri iskanju stanovanja v naši občini,« pravi župan Občine Radeče Tomaž Režun. A za zdaj kaže, da mladih pediatrov to ne pritegne. Na občini pa upajo, da se bo to v bodoče spremenilo.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Bo 127 Trboveljčanov namesto neprofitne plačevalo tržno najemnino?

Najemniki Spektrovih stanovanj so se znašli v negotovosti: so še naprej upravičeni do subvencije neprofitne najemnine ali jim bo pripadala zgolj subvencija tržne najemnine?...
X