-- OGLAŠEVANJE --

V prevzgojnem domu trenutno 12 mladostnikov, tudi eno dekle

-- OGLAŠEVANJE --

Na desnem bregu reke Save v Radečah je stara graščina. To je Prevzgojni dom Radeče, ki je pred dnevi preštel 70 let delovanja. V prevzgojnem domu, ki je do sedaj gostoval že okrog 2800 mladostnikov, kot je na slovesnosti povedala častna gostja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, se zaposleni že več desetletij predano trudijo uresničevati svoje poklicno poslanstvo, torej pomagati mladim pri izboru prave smeri v življenju in vztrajanju pri njej.

Graščina, v kateri je dom, je iz šestnajstega stoletja in je v preteklosti imela več lastnikov in namembnosti. Danes je nekdanji dvor Hotemež v lasti Reda hčera krščanske ljubezni sv. Vincencija Pavelskega. Prevzgojni dom Radeče je ustanovilo takratno Ministrstvo za notranje zadeve SRS Slovenije, 13. novembra 1951, uradno pa je bil odprt 1. januarja 1952, kot Vzgojno poboljševalni dom Radeče.

“Svobode ti ne jemljejo rešetke,” pravi, “temveč tisto, kar je v tebi in ti ne da naprej.”

Svojo zgodbo je z javnostjo delil tudi nekdanji gojenec radeškega doma. Ko je prevzgojni dom zapustil doma ni napredoval, temveč je, kot pravi sam, šlo samo še navzdol, dokler ni spoznal, da je dosegel dno. Takrat je z novimi močmi obrnil list, se izobraževal in danes pridno deluje kot reševalec v Celju. Žal mu je, da ni izkoristil možnosti za izobraževanje, ki jih je imel v domu.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan

“To je moj drugi obisk zavoda. Ko sem bila prvič tukaj, so me prevzele zgodbe mladoletnikov in to, kaj so iz te graščine skupaj z učitelji in ostalimi s svojimi rokami naredili – uredili galerijo, sobe, skupne prostore in še marsikaj. To so mladi, ki so na pomembnem življenjskem razpotju.” Nanje se ministrica večkrat spomni, predvsem v vlogi mame, je povedala za naš portal. Vesela je, kadar izve za uspešno zgodbo iz tega naslova, želi pa jih še več. “Sama poznam še težje zgodbe z dela v tujini, pa so mi stranpoti življenja nekoliko bliže. Veliko je stisk, ki človeka pahnejo na nepravo pot, zato jim je treba dati upanje in optimizem.”

Prevzgojni dom Radeče je edini v Sloveniji, v katerem skušajo mladoletnikom in mladoletnicam, ki storijo kaznivo dejanje, pokazati pravo pot.

Viktorija Erpič

Med mladoletnimi prestopniki trenutno ni nikogar iz Zasavja, pove direktorica Doma Viktorija Erpič. “Pri nas mladoletniki ostanejo od enega do treh let. odvisno od vzgojnega ukrepa. Največ mladoletnikov se tu nahaja zaradi premoženjskih kaznivih dejanj (tatvine),” še predstavi sestavo prebivalcev radeškega doma.

V domu izvajajo vzgojne ukrepe za mladoletnike, zaradi storjenih kaznivih dejanj, za območja vseh sodnih okrožij Republike Slovenije. Ukrep, ki ga določi sodišče, traja od enega leta do treh, radeški dom pa sprejme mladoletnike od 14 let naprej, pa tudi polnoletne vse do 23. leta starosti. V Radečah je prostora za 47 mladostnikov, trenutno pa v njem biva dvanajst mladoletnikov, med katerimi je eno dekle.

Vsi gojenci so vključeni v izobraževanje. Na ta način imajo možnost uspešnega zaključka osnovne šole ter nižje poklicnega in srednje poklicnega izobraževanja. V posebnih delavnicah poteka praktično usposabljanje. Prebivalci graščine so vključeni tudi v različne interesne dejavnosti in v aktivno preživljanje prostega časa. Seveda imajo fantje najraje šport.

“V našem zavodu si želimo več novih tudi mednarodnih projektov ter prenovitve in posodobitve mladoletniške zakonodaje. Dobro bi bilo, da se razvija tudi stroka, ker mi na neki način kot edini tovrstni zavod orjemo ledino, kajti treba je posodobiti vzgojne smernice in ustvariti pogoje, da se mladoletniki brez večjih težav znova vključijo v skupnost,” še misel, v upanju na spremembe, zaključi Erpičeva.

Zasavca Gregor in Miha brez pomisleka na pomoč

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po malenkost hladnejšem vikendu je znova pritisnilo

"Na urgentnem centru sicer beležimo 30 odstotni porast obiska, ki pa ni posledica vročinskega vala," je s pojasnilom pričela vršilka dolžnosti strokovne direktorice in...
-- OGLAŠEVANJE --