V “časovnem stroju” POGLEJTE videe starih obrti

0
846

»Entuziazem devetošolcev nam je postregel z zavidljivimi končnimi izdelki, nasmehom tako na njihovih kot tudi na obrazih njihovih mentorjev,« je ob zaključnih dejanjih povedal vodja projekta Andraž Malovrh in dodal, da so učenci tokrat združili ročne spretnosti z digitalizacijo in obenem poskrbeli za kreacijo, obdelavo in realizacijo projektnih ciljev, saj so izdelali video materiale, ki si jih lahko ogledate na spodnjih povezavah.

V sklopu projekta LAS Tradicija skozi digitalne oči, ki ga vodi Regionalna razvojna agencija Zasavje, so v »časovni stroj« različnih obrtniških in rokodelskih dejavnosti vstopili devetošolci treh zasavskih osnovni šol, in sicer Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik, Osnovna šola Tončke Čeč Trbovlje in Osnovna šola Toneta Okrogarja Zagorje. S pomočjo Regionalne razvojne agencije Zasavje, Območne obrtno-podjetniške zbornice Hrastnik ter Društva Trbovlje novomedijsko mesto, pa so več kot uspešno sledili viziji in namenu oživitve obrtne in rokodelske dejavnosti. Poleg samega ohranjanja in oživitve omenjenih dejavnosti je ključno poudariti tudi medgeneracijski prenos znanja, ozaveščanje mladih o pomembnosti obrtnih, rokodelskih, v sodobnejši družbi rahlo zapostavljenih dejavnosti.

Devetošolci Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik so obiskali podjetje Inferno Crafts, Gaj Čuk s.p., in Forstek orodjarstvo, inženiring, trgovina, zastopstvo d.o.o.
Povezave do njihovih videov:

https://fb.watch/kL34nW4Vqv/

https://fb.watch/kL35X_C-CI/

Podjetji TIM pohištvo d.o.o in Gordana Kokić s.p. Trgovina Galant in Šiviljstvo Maja sta v goste sprejeli devetošolce Osnovne šole Tončke Čeč Trbovlje.
Povezave do njihovih videov: 

https://fb.watch/kL2Vga3_Zd/

https://fb.watch/kL2_nZ3I4a/

Svoj »kamenček v mozaiku« projekta pa so dodali tudi devetošolci Osnovne šole Toneta Okrogarja Zagorje, ki so si ogledali dejavnosti podjetij Cvetličarna Sepro in Grafex agencija.
Povezave do njihovih videov:

https://fb.watch/kL2N1jiSg_/

https://fb.watch/kL2OTLR9Nt/

Devetošolci so bili za svoj trud nagrajeni z obiskom zaključnega dogodka v organizaciji društva TNM v sodelovanju z Društvom Marionetno gledališče Jurček. Dan je bil namenjen ozaveščanju o pomembnosti ohranjanja kulturne dediščine, ki pa se danes prepleta s sodobno tehnologijo, robotiko. Spoznali so česa vse je sposobna tehnologija, hkrati pa, da dobro postavljeni temelji nikakor niso zanemarljivi, saj na njihovi podlagi temelji tudi tehnološki razvoj. Preizkusili so se v rokovanju z marionetami in vsem prisotnim na dogodku pričarali nepozabno izkušnjo. S pridobljenim znanjem na delavnicah, ki so potekale tekom dneva, so ob zaključku zaigrali celotno predstavo marionet.

Slikovna in video gradiva si boste lahko ogledali na spletni strani RRA Zasavje (https://www.rra-zasavje.si/si/projekti/tradicija-skozi-digitalne-oci/).

Pozitivne povratne informacije vseh v projekt vključenih, predvsem pa zunanjih opazovalcev, ki so si uspeli ogledati videe in se odzvali na končne izdelke devetošolcev, so nadvse navdihujoče tako za uspešnost izvedbe projekta, kot tudi potrditev uspešno zadanih smernic pri razširjanju same ideje projekta.

Vodja promocijske kampanje, Timotej Umek, je zaključil: »V sklopu projekta želimo še dodatno razširiti glas o pomembnosti povezovanja mlajše generacije z obrtno in rokodelsko dejavnostjo. Zato pozivamo vse, da si v čim večjem številu ogledate videe na družbenih omrežjih osnovnih šol, podjetij, ki so sodelovali pri projektu in na družbenih omrežij sodelujočih partnerjev.«

“Operacijo Partnerstva LAS Zasavje delno financira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.”

 

Prispevek je oglasno sporočilo.