7.6 C
Trbovlje
četrtek, 6. maja 2021
ZON.si1+1=2V 2011 sta zmagovalca Luka in Eva

V 2011 sta zmagovalca Luka in Eva

V zadnjih letih so sicer zelo popularna dvojna imena, pa vseeno so med najpogostejšimi imeni novorojencev v letu 2011 še vedno tisti enojni.

In kaj pomeni Luka?

To ime je latinskega izvora, pomeni pa človeka, ki prihaja iz Lucanie v Italiji. Morda pri nas malce redkejše ime Lukas je švedska inačica tega imena.

Kaj pa Eva?

Eva je svetopisemsko ime. Izhaja prek latinskega Eva in grškega Éua iz hebrejskega imena Havvah. To razlagajo kot »mati živeč«  in povezujejo z besedami hajjah»živeti«, havva»življenje, telo« in haiia »živa, živahna«. Hebrejskemu imenu Havvah ustreza arabsko Hawwa, turško Havva in muslimansko Hava.
Po Genezi v Stari zavezi sta bila Adam in Eva prva človeka. Po islamski veri je Hava ime prve ženske na svetu in ustreza svetopisemskemu imenu Eva.

zasavska imena

V Sloveniji je daleč največ Marij in Francev, so pa zanimiva tudi imena, ki jih po letu 1990 skorajda ne najdemo več. Naprimer – Vilko, Hilda, Radivoj, Vekoslav, Dragoljub, Genovefa, Ramo, Bosiljka, Zuhdija, Jozo …

vir: SURS

SORODNI ČLANKI: V Zasavju največkrat pokličemo Marijo in Franca

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Od avtošole pred 70 leti do rally tekmovanj in modelarstva

»Res smo ponosni in ja, 70 let je minilo od prvega, ustanovnega zbora Avto moto društva Izlake,« navdušeno pove predsednik društva AMD Izlake Bogo...