28.9 C
Trbovlje
sreda, 16. junija 2021
ZON.siAktualnoUporabite javni prevoz, pravijo. A je to šala?

Uporabite javni prevoz, pravijo. A je to šala?

Če se v ulici brez naslovov le nekako znajdeš in odkriješ sistem javnega prevoza iz Dola pri Hrastniku do Zagorja, ugotoviš, da za 15 kilometrov dolgo pot potrebuješ skoraj tri ure, torej približno toliko kot z avtom iz Zagorja do hrvaškega Rovinja.

Strategije mobilnosti občine vehementno vsakih nekaj let pišejo na več deset straneh in zanje odštejejo krepkih nekaj tisočakov. Čim manj onesnažujte, hodite peš, kolesarite, uporabljajte javni prevoz …vse lepo in prav na papirju. Ampak …

3 ure iz Dol pri Hrastniku do Zagorja

Potnik, ki vstopi na avtobus na Dolu pri Hrastniku ob 7.50 in želi do centra Zagorja, torej za približno 15 kilometrov dolgo pot potrebuje skoraj 3 ure in štirikrat mora prestopati (avtobus in vlak). Do Trbovelj pa ob enaki uri iz Dola pri Hrastniku potnik porabi »samo« dve uri. Direktna linija iz Dola do železniške postaje je le ob 5.14 ali 5.44, nato pa šele ob 13.14.

Malce boljša je vendarle povezava do trboveljske bolnišnice iz Izlak. Če potnik odide 6.39 iz Izlak bo z enim prestopanjem pri bolnici 7.19. Torej bo imel 40 minut vožnje.

Najmanj težav imajo tisti, ki potujejo iz centrov mesta na železniško postajo v jutranji in popoldanski konici. Za javni prevoz je poskrbljeno vsake pol ure, določene termine celo vsake 15 minut. Železniške postaje v Zasavju niso v centrih mest, so pa vse tri oddaljene približno 3 kilometre, kar pomeni da so načeloma iz centra dostopne tudi peš.

»Za željeno relacijo ni voznorednega odhoda.«

Pa je težave še nekje. Ob iskanju relacij in brskanju po voznem redu smo naleteli na cel kup problemov, ki so za nekoga ki ni domačin pa še za marsikaterega Zasavca, nerešljivi. Recimo, nikakor nismo vedeli, katera postaja je katera. Ali vi veste, kje je postaja Zagorje ob Savi Sršen, pa Drnovšek, kaj pa Trbovlje Flere, ali pa Hrastnik K in Hrastnik OB? In, tudi če bi poznali imena postajališč in v iskalnik vpisali vstop Zagorje ob Savi in izstop Hrastnik OB, vam ne bi našlo ničesar: »Za željeno relacijo ni voznorednega odhoda.«

Pa smo raziskovanje nadaljevali in poklicali na številko, objavljeno na spletni strani prevoznika, kjer se je zelo prijazen gospod na drugi strani sila trudil, da bi nam našel prevoz iz Dola v Zagorje pa je tudi sam naletel na enake težave. Direktne linije ni mogel najti, ker je ni, tako kot mi ni vedel, katera postaja je katera, in niti kje naj bi potnik prestopal. Usmeril nas je na lokalno enoto prevoznika, a smo takrat že obupali.

Avtobusne postaje po Zagorju in Hrastniku nimajo imen niti napisanih, v Trbovljah so jih napisali pred dnevi. Torej tudi, če se vsak dan peljete ali sprehajate mimo, nikoli ne boste izvedeli, kako se »reče« določenemu postajališču. Si predstavljate, da bi javni prevoz želel uporabiti turist, ki bi prvič v življenju prišel v eno od zasavskih mest?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Odprto cepljenje tudi v Zagorju

Zdravstveni dom Zagorje bo v soboto, 19. junija, organiziral še eno odprto cepljenje proti covid-19, na katerega lahko pridejo nenaročeni občani. Cepljenje bo potekalo...