4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoUgotovili, kdo je onesnažil potok, ampak ...

Ugotovili, kdo je onesnažil potok, ampak …

Na temo intervencije, ki je potekala včeraj in dvignila kar nekaj prahu zaradi neodgovornega postopanja do nedavnega še neznanega storilca, smo danes raziskovali naprej. 

Inšpekcija ukrepa le, kadar je storilec znan

Iz Inšpektorata za okolje in prostor so potrdili, da so ob aktiviranju interventnih služb obveščeni o dogodku, tako je bilo tudi tokrat. Če je kakšen inšpektor v bližini, se odpravi na kraj dogodka, praviloma pa ne, izvemo na okoljskem inšpektoratu. Ukrepajo le v primeru, ko je storilec znan. Danes zjutraj informacije o storilcu še niso prejeli.

Tik pred objavo pa smo s strani PU Ljubljana izvedeli, da so storilca odkrili, kar pomeni, da bodo predlagali inšpekciji začetek postopka. “Bistvo je preprečiti nadaljnje tveganje in škodo za okolje, ne pa se čuditi in ugotavljati, kdo je odgovoren za onesnaženje,” opozarja Darija Dolenc, predstavnica za odnose z javnostmi IRSOP, ki znova opozori, da je v tovrstnih primerih nujno takojšnje ukrepanje interventnih služb, med katerimi pa okoljski inšpektorji niso.

Policija odkrila krivca, a ga ne razkrijejo!

Hrastniški policisti so posredovali ob pojavu oljnega madeža v vodnem zajetju Baška v potoku Brnica, pri čemer je bilo ugotovljeno, da gre za ostanke jedilnega olja. Kdo je krivec za onesnaženje, so odkrili, a tega ne delijo z nami. So pa zadevo, kot so nam zagotovili, predali okoljskemu inšpektoratu.

Ker se je preko informacij na terenu omenjalo zajetje, ki ga upravlja TKI Hrastnik – smo želeli preveriti, ali je krivda na njihovi strani. Po več klicih v podjetje, so nas vsakič preusmerili na direktorja Branka Majesa, ki pa ga kljub poslanemu e-sporočilu in večkratnim klicem nismo dobili.

Štab civilne zaščite Občine Hrastnik o dogodku ni bil neposredno obveščen in za neposredno ukrepanje tudi ni pristojen, pove poveljnik štaba CZ Tomaž Sihur in doda:  “Občina Hrastnik in odgovorne službe (tudi OŠCZ) so dolžne skrbeti za varovanje življenja in zdravja ljudi ter njihovega premoženja zato vsa takšna in podobna dejanja ostro obsojamo, še posebej, če so bila povzročena iz malomarnosti.”

Odzval se je tudi župan Hrastnika Marko Funkl, ki si želi, da bi ugotovili vir in ukrepali zoper povzročitelja. “Pristojne službe morajo ugotoviti vir težave, in vsa podjetja morajo upoštevati okoljsko zakonodajo. Kot župan si želim, da izvemo kje je vir in da pristojne službe ukrepajo.”

O dogodku obveščeni preko 112

Iz PGD Trbovlje-mesto so sporočili, da jih je o onesnaženju v potoku v Hrastniku ReCO Trbovlje obvestil včeraj ob 12:42 uri, intervencija pa je bila zaključena ob 15:28 uri. Iz njihove enote je bilo na kraju dogodka prisotnih osem gasilcev s tremi vozili. “Potok je bil onesnažen z maščobami, katere smo s pomočjo pivnikov odstranili, ter sanirali onesnažen del struge potoka. O dogodku je bil obveščen tudi občinski štab Civilne zaščite občine Hrastnik. Informacije o izvoru onesnaženja potoka pa zbirajo policisti PP Hrastnik,” je povedal Andrej Sticher, poveljnik PGD Trbovlje-mesto.

V Trbovljah, kjer je enota GEŠP (gasilska enota širšega pomena), ki jo med drugim aktivirajo tudi pri izlitjih ali sproščanju nevarnih plinov v Zasavju, so zaradi onesnaženja potoka na tem območju letos ukrepali prvič.

 

SORODNI ČLANKI:

Onesnaženje vode! Nevarna snov v potoku

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...