22.5 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.siAktualnoTrpljenje muca Zlatka jih ni ganilo

Trpljenje muca Zlatka jih ni ganilo

Trboveljčanka v petek zvečer opazi poškodovanega muca, ki trpi hude bolečine. Takoj pokliče zavetišče Zonzani, ki ima z občino sklenjeno koncesijo. Namesto, da bi živali pomagali v dogovorjenih 4 urah, ponjo sploh ne pridejo, Trboveljčanko raje nahrulijo, da ob vikendih ne delajo.

Namesto hitre pomoči trpečemu mucu, ki ga je zbil avto, se je začelo dolgotrajno klicarjenje na pomoč po zasavskih veterinarskih ambulantah. Nekateri veterinarji niso bili dosegljivi zaradi dopusta, nekateri so trdili, da primer ni v njihovi pristojnosti. Nazadnje je le zalegel klic na številko 112, kjer so priklicali veterinarja, ki se je muca usmilil in ga za vedno odrešil muk.

“Čudi me, da ljudje, ki delajo z živalmi v zavetišču, veterinarji nimajo sočutja do trpeče živali,” je nad odnosom zavetišča in veterinarjev razočarana Trboveljčanka, ki je iz lastnega žepa poravnala račun za uspavanje poškodovanega muca Zlatka, ki je pred dobrim letom izgubil lastnika.

Poškodovani muc Zlatko, preden ga je veterinar odrešil muk.
Poškodovani muc Zlatko, preden ga je veterinar odrešil muk.

Vrniti so ji morali denar

Ker zavetišče Zonzani v konkretnem primeru ni opravilo svojega dela, so po posredovanju občine Trbovlje v zavetišču morali Trboveljčanki, ki želi ostati anonimna, denar vrniti oziroma poravnati stroške veterinarja.

dopis občini zaradi zonzaniPoklicali smo zavetišče Zonzani, kjer nam je Tatjana Lenko obljubila, da nam bo njihovo razlago dogodkov poslala elektronski pošti. Odgovora do danes nismo prejeli.

Koncesijsko pogodbo z zavetiščem Zonzani iz Dramelj je občina Trbovlje sklenila marca 2013 in velja za obdobje 5 let, do marca 2018. Pri zadnjem objavljenem razpisu je bilo zavetišče Zonzani edino zavetišče, ki se je prijavilo na razpis občine.

O zamenjavi koncesionarja ne razmišljajo

obcina trbovlje2“O zamenjavi koncesionarja trenutno ne razmišljamo. Pri dosedanjih nastalih težavah smo se s koncesionarjem sproti dogovarjali in težave poskušali rešiti. Koncesionarja smo pozvali k obrazložitvi dogodka, povezanega z dnem, 22. julija in se z njim o tem pogovorili, saj nihče ne želi, da bi se omenjeni dogodek ponovil,” pravijo na občini Trbovlje.

In kako je v pogodbi urejeno glede dela zavetišča med vikendi? Zavetišče Zonzani je dolžno poskrbeti zanje v 4 urah, če je žival poškodovana, oziroma v 24-ih urah v ostalih primerih, ko dobijo poziv. “Takšni pogoji morajo biti zagotovljeni tudi med vikendom, ko imajo organizirano dežurno službo za nujne zadeve,” so potrdili na občini Trbovlje.

Lani zavetišču plačali 5.400 evrov

Foto: Zavetišče Zonzani
Foto: Zavetišče Zonzani

Občina Trbovlje zavetišču Zonzani namreč plačuje mesečni najem za 1,5 boksa za psa, to je 150 evrov na mesec, kar je odvisno od števila registriranih psov v občini (na 800 psov je potrebno zagotavljati 1 boks). Ostala plačila občine zavetišču variirajo med meseci in so odvisna od dejanskega odlova, sterilizacij, kastracij in oskrbe živali v samem zavetišču.

Občina Trbovlje ima v proračunu za financiranje te dejavnosti letno namenjenih 8.000 evrov, vendar je poraba sredstev manjša: “V letu 2015 smo za ta namen porabili okvirno 5.400 evrov, ko so v zavetišču Zonzani oskrbeli 47 živali iz občine Trbovlje.”

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...