10.1 C
Trbovlje
sobota, 25. septembra 2021
ZON.si1+1=2Trboveljski srednješolec 7. na svetu: "Uvrstitev je bila pravi šok."

Trboveljski srednješolec 7. na svetu: “Uvrstitev je bila pravi šok.”

Čeprav ne v Macau na Kitajskem, kjer bi letos svetovno debatersko tekmovanje moralo biti, so preko spleta več kot odlično slovensko ekipo zastopali mladi Zasavci.

Slovensko svetovno ekipo so predstavljali Živa Hrovatin, Aniket Godbole in Ana Mencin iz Gimnazije Bežigrad, Maša Cvetežar iz Gimnazije Litije ter Ema Gospodarič in Nejc Škoberne iz Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje.

Slovenci so se uvrstili v razširjeno osmino finala ter potem izpadli proti Sri Lanki. Ne samo, da so bili slovenski dijaki zelo uspešni, Trboveljčan Nejc Škoberne je bil 7. najboljši govorec na svetu v kategoriji (EFL) angleščina kot tuji jezik.

Na svetovnem debatnem prvenstvu je letos sodelovalo rekordno število nacionalnih ekip (74), in »dejstvo, da se je Nejc uvrstil med najboljše govorce, je zato še toliko bolj zavidanja vredno. Vsi debaterji, ki sodelujejo na svetovnih debatnih prvenstvih, so namreč najboljši debaterji v svoji državi, kar samo še oplemeniti Nejčev dosežek,« so zapisali na družbenem omrežju Gimnazije in ekonomske šole Trbovlje.

»Na turnirju je bilo utrujajoče in zabavno,« pove za naš portal Nejc Škoberne. Ker sta bili dve diviziji in so debate potekale v drugačnih časovnih pasovih, so morali začeti ob štirih popoldne, končali pa so okrog enih – dveh zjutraj. Vse je bilo lažje zaradi dobre družbe in mentorice Bojane Skrt.

»Potem, ko smo prišli v razširjene osmina finala je bila poplava občutkov, tisti trud vložen v 7 mesecih se je izplačal.«

Te je presenetil rezultat – 7. na svetu?

Uvrstitev je bila pravi šok. Pričakoval sem rezultat najboljši govorec za EFL v diviziji ne pa skupno in je bilo to veliko presenečenje.

So plusi in minusi spletnega tekmovanja verjetno.

Tekmovanje preko spleta je zanimivo … edina pozitiva, ki jo vidim tukaj je to, da lahko gremo na več turnirjev in utrdimo naše znanje. Sicer slabosti je veliko in se tudi pozna pomanjkanje motivacije in kako težko je, ko nisi z ekipo v živo in socializiraš. Tudi pozna se na naših govorih, sicer smo boljši zaradi toliko turnirjev, je pa tudi drugačna energija kot v živo.

Nejc ima preproste cilje. Rad bi zaključil 4. letnik in dobro odpisal maturo. Eden glavnih ciljev to leto je tudi opraviti IELTS (test iz Angleščine) in dobiti priznanje C1 ali C2, da bo lahko študiral v tujini. Našega sogovornika zanimajo mednarodni odnosi in politična teorija. Tudi v 2022 bi rad sedel v državni debaterski ekipi, to bo zanj namreč zadnja priložnost. »Za samo prihodnost pa upam, da kakšno mesto v politiki ali pa na mednarodni organizaciji kot je EU.«

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč