Trboveljski oskarji – Svoboda bo pokala po šivih!

0
102

Ja, prav ste prebrali, Trboveljski oskarji ali Štilčki so komična prireditev Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje. Letos jih bodo podeljevali 26. in 27. januarja ob 19. uri v prostorih Doma Svobode. Mi pa smo pogledali kaj se pripravlja na odru kulturnega hrama kjer zagreti in talentirani mladi igralci ustvarjajo letošnjo predstavo.

Štilčki, že 21. let …

Letos mineva 21. let odkar so Štilčki ugledali luč sveta. “Ideja je nastala na vsakoletni gledališki Čajanki, kjer se člani gledališča med seboj obdarijo in vsak pripravi svojo točko. Štilčki so sestavljeni iz več kratkih humornih skečev, dodali smo samo uradni del, kjer podelimo Štilčke za preteklo sezono,” nam je povedal predsednik gledališkega društva Borut Strnad.

Pred 15 leti pa so dodali še eno “stalnico” v program in sicer glasbeno skupino Lososi, ki so znani po svojem angelskem glasu in podeželjskem stasu. “Lososi so bili, ne boste verjeli, tudi ena izmed točk na Čajanki. Z Urošem, dolgoletnim članom, sva jo si jo izmislila tik preden sva šla na oder. Nekaj “butastega”, ampak zelo uspešna na Čajanki in kasneje tudi na Štilčkih,” še doda Strnad.

Štilčki novih generacij

Mirza Ribič

Tako jih je poimenoval igralec in letošnji režiser Mirza Ribič. “Mladi, ki so aktivni drugo, tretje leto, so letos na Štilčkih prevzeli iniciativo. Sami delajo na točkah, mi “tastari” pa jih podpiramo in jim pomagamo pri razvijanju idej. Zelo so zagreti za delo in že komaj čakajo na Štilčke.”
Za talentiranega igralca Mirzo bodo letošnji Štilčki  prvi režiserski podvig. Zanimalo nas je kako se v njem znajde. “Je kar zahtevna stvar, posebno, če se spravimo h konkretnejšem delu zadnji mesec, vendar mi je to delo v užitek in se zelo najdem v njem, veselim pa se tudi svojih nadaljnjih podvigov.”

Kaj vse jim pade na pamet?

Člani gledališča ideje in inspiracijo za skeče iščejo na raznoraznih področjih hkrati pa jih poskušajo čim bolj približati publiki, tako da vključijo situacije iz vsakdanjega življenja, ki so mnogokrat banalne, a včasih ravno zaradi tega toliko bolj smešne.
Si želite zagotoviti svojo dozo smeha? Potem ne zamudite spektakla ta petek ali soboto. “In če se med vami najde nekdo, ki bi rad bil aktiven v gledališču, oziroma ima talent za igranje, scenografijo, kostumografijo ali tehniko, naj nam piše na facebook stran Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, vsi boste več kot dobrodošli,” še nadobudno pove Ribič.


V spodnjem videu pa si lahko ogledate, kaj so v prejšnjih letih pripravljali talentirani umetniki.

PUSTI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here