17.2 C
Trbovlje
petek, 30. julija 2021
ZON.siAktualnoTrboveljčani s Francozi na "ti"

Trboveljčani s Francozi na “ti”

“Prizadevamo si, da bi se vezi med občinama ohranile, tudi z vsakoletno izmenjavo učencev in dijakov. Prav je, da mladim ponudimo možnost, da spoznajo pobratena mesta in se med obiskom kaj novega naučijo” pravijo na trboveljski občini, kjer so poslali že cel kup trboveljske mladine v Francijo.

Občina Trbovlje je vse od leta 1964 pobratena s francosko občino Sallaumines. Po pobrateni občini se zato tudi imenuje Ulica Sallaumines, v občini Sallaumines pa se ena izmed ulic ponaša z imenom Trbovlje oz. »Terbolie«.

Trboveljski otroci vsako poletje obiščejo francosko mesto, otroci iz Sallauminesa pa obisk nato vrnejo. V začetku meseca julija se je tako 10 učencev oziroma dijakov odpravilo v Francijo, kjer so si med 10 dnevnim obiskom ogledali Cap Blanc Nez, Notre Dame de Lorette, Pariz ter mesto Sallaumines. Polni vtisov in novih poznanstev so se vrnili domov, kjer pa že komaj čakajo, da jim v začetku meseca avgusta, obisk vrnejo njihovi francoski prijatelji. Mladi Francozi si bodo ogledali mesto, Kum, popeljali pa jih bodo tudi na morje, na slovensko obalo, ter v Postojno.

Na občini so ponosni na vez s pobratenim mestom, ki jo ohranjajo tudi s pomočjo športa: “Pravijo, da šport združuje ljudi in lahko rečemo, da dobre vezi s pobratenim mestom ohranjamo tudi s pomočjo športa.” Trboveljski nogometaši Nogometnega kluba Rudar Trbovlje, selekcije U-11 in njihovi starši, so se v mesecu juniju, ob podpori občine, udeležili mednarodnega turnirja v Franciji in se družili z domačimi nogometaši ter obiskali mesto Sallaumines in v mestu poiskali ulico Trbovlje.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Največ Zasavcev na Hrvaško, le nekaj manj na dopust kar v domače kraje

Na našem portalu smo pripravili anketo, v kateri smo bralce spraševali, kam se bodo letos odpravili na dopust. Kot kaže, večina odhaja ali pa...