22.5 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.siAktualnoSveinih 155: Od papeža do 125 metrov pod zemljo

Sveinih 155: Od papeža do 125 metrov pod zemljo

Eden najprepoznavnejših orkestrov v Sloveniji neprekinjeno deluje že od leta 1861. Pihalni orkester SVEA Zagorje.

 

Od papeža do 125 metrov pod zemljo

Peter Kuder-galerija3
Peter Kuder na odru. Intervju najdete TUKAJ!

Orkester je sodeloval na številnih tekmovanjih, po vsem svetu in v svojo kolekcijo dodal kar nekaj zlatih odličij. Godbenike je v svoji palači gostil sam Papež Janez Pavel II, nastopili so tudi ob 850 letnici Moskve ter igrali na svoje instrumente 125 metrov pod zemljo v poljskem rudniku soli.

Kljub vsemu pa godbeniki najraje nastopajo pred domačim občinstvom. Tako bo tudi ob praznovanju 155 let. »Takoj po jubilejnem koncertu, ki ga bomo izvedli skupaj z našim prijateljskim orkestrom iz Kemnatha na Bavarskem, nas čaka kar nekaj nastopov po naši občini, ob koncu junija pa načrtujemo potovanje v Makedonijo, točneje na Ohrid, kjer orkester v svoji 155-letni zgodovini še ni gostoval« zadovoljen pojasni dirigent Peter Kuder.

Zagorski orkestraši so kljub žalostni usodi Svee zelo prepoznavni in kot nam je potrdila predsednica Marjana Mlinarič, ime ostaja: »Zaenkrat smo se odločili, da ime še ne spreminjamo, predvsem zaradi naše prepoznavnosti.

Laskavi nazivi in nove obleke

Tudi zadnja tri leta so bila za godbenike precej razgibana. Pihalni orkester SVEA Zagorje je v letu 2013 po izboru bralcev Nedeljskega dnevnika prejel laskavi naziv »Naj godba Slovenije. V letu 2014 je orkester z vokalistom Maticom Jeretom in skladbo »Lepa točajka« zmagal na vseslovenskem natečaju za »Naj napitnico in poskočnico« v okviru televizijske oddaje. Istega leta so zagorski glasbeniki gostovali v nemškem Kemnathu s promenadnim nastopom in samostojnim koncertom.

orkester svea2

Leto 2014 je bilo za godbenike zelo pomembno tudi zaradi tega, ker so po več kot 15 letih prejeli nove uniforme. tradicionalno zeleno barvo je zamenjala kombinacija svetlo in temno modre barve, novim uniformam pa je sledila tudi izdelava novega logotipa orkestra, ki ga uporabljajo od leta 2015 naprej.

Več kot stoletje in pol delovanja bodo obeležili v soboto, 16. aprila ob 19.30 v dvorani KC DD Zagorje – koncert Pihalnega orkestra SVEA Zagorje in Stadtkapelle Kemnath, kot gostje pa tudi Zagorski oktet.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...