today-is-a-good-day
8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoStoklas: "Jaz ne spim na lovorikah in vedno iščem nove izzive. Zdaj...

Stoklas: “Jaz ne spim na lovorikah in vedno iščem nove izzive. Zdaj sem si zadal nekaj, kar si ni še nihče.”

Ultramaratonski kolesar in profesionalni kegljač Uroš Stoklas iz Trbovelj je v predvelikononočnem času storil še en korak v smeri premikanja meja. V neprekinjenem kegljanju s sedanjimi in preteklimi svetovnimi in državnimi prvaki, rekorderji ter številnimi ljubitelji kegljanja iz Slovenije in Evrope se je lotil kegljaškega maratona za vpis v Guinnesovo knjigo rekordov.

Dogodek, ki se je odvijal od minulega petka od 16. ure do naslednjega dne prav tako do 16. ure, v Bovling centru Bajta Radljah ob Dravi, sta podprla mednarodna kegljaška zveza (WNBA NBC) in kegljaška zveza Slovenije (KZS).

Osvojil, kar je lahko in se lotil novega izziva

Uroš Stoklas; Foto: www.stoklas.si

Uroš Stoklas, ki je športnik po duši že od otroštva dalje, je meje vzdržljivosti preizkušal že v kolesarskih podvigih, kot trikratni udeleženec RAAM dirke v Ameriki, znane kot eno najtežjih kolesarskih preizkušenj na svetu. Usmerjen v kegljanje pa je v svetovnem merilu dosegel vse, kar je lahko: 9 zlatih medalj na svetovnih prvenstvih in pokalih, skupaj 34 medalj na velikih tekmovanjih, šestkrat svetovni klubski pokalni prvak in trikrat svetovni pokalni prvak. In si zadal nov cilj – vpis v Guinnesovo knjigo rekordov z neprekinjenim 24-urnim kegljanjem. Dejal je: “Jaz ne spim na lovorikah in vedno iščem nove izzive. Zdaj sem si zadal nekaj, kar si ni še nihče.”

Stoklas skozi nekaj številk podviga: Le 5 minut počitka vsako uro; skupaj odigranih 24 tekem s po 120 lučaji; povprečen rezultat: 622,7

Ob tem je poskrbel, da na tej edinstveni preizkušnji ni bil sam, saj ima kegljišče štiri steze in tako so ob neumornem Trboveljčanu izmenično igrali še njegovi sedanji in nekdanji soigralci, pravzaprav vsa elita svetovnega kegljanja, med katerimi so Boris Benedik, Srb Vilmoš Zavarko, Madžar Tamas Kiss, aktualni svetovni prvak Csongor Barany iz Srbije in drugi. Preostala mesta na stezah so pograbili kot vroče žemljice in jih zasedli domači kegljači predvsem z območja Maribora in Koroške.

Skrbno zabeležili; v pričakovanju potrditve rekorda

Uroš Stoklas se nadeja vpisa v Guinnesovo knjigo rekordov

24-urno kegljaško dogajanje so dokumentirali s posnetki in uro, naslednji korak v pridobivanju laskavega naziv Guinnesovega rekorderja pa je odpošiljanja celotne omenjene dokumentacije na Guinnesovo knjigo rekordov, v luči česar ne manjka optimizma, da bo rekord priznan.

Stoklas, ki je poleg tega, da je zagrizen kolesar (kar potrjuje tudi njegova trikratna udeležba na eni najtežjih kolesarskih preizkušenj RAAM v ZDA), že 31 let aktiven v kegljaškem svetu, je v tednu, ko je podiral Guinnesov rekord, postavil nov rekord kegljišča v Kamniku v sklopu trim-lige za ekipo Ambrož.

SORODNI ČLANKI:

Na najtežji športni preizkušnji na svetu tudi Trboveljčan. Držimo pesti za Uroša!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...