-- OGLAŠEVANJE --

Stanovanja v prodajo le, če je prenova predraga

-- OGLAŠEVANJE --

Spekter lani v svoj fond dodal le eno stanovanje, pa še to je pod spomeniškim varstvom in ni namenjeno za najem. Na drugi strani pa je prodal dve. Ker je večina teh, ki jih ima v lasti, bilo nekoč rudniških, so ta stara in obnova ni smotrna, zato se tudi v tem letu obeta še nekaj prodaj. V teku so tudi priprave na investicije, prav z namenom, da bo več Zasavcev lahko rešilo stanovanjski problem.

Kako pa je v primeru, ko najemniki želijo odkupiti?

Če določene nepremičnine niso predmet načrtovane prodaje in se torej Spekter ne izreče, da jih ne namerava prodati, najemniki preprosto ostajajo najemniki. Kljub temu, da je bila nedavno s strani občana Trbovelj izpostavljena želja po uveljavljanju predkupne pravice, v družbi odgovarjajo, da “Spekter ne vodi posebne evidence o številu najemnikov, ki imajo predkupno pravico.” Imajo pa skladno s trenutno veljavnimi sklenjenimi najemnimi pogodbami za njihova najemna stanovanja in določili Stanovanjskega zakona (SZ-1) predkupno pravico samo najemniki – bivši imetniki stanovanjske pravice. Teh je malo manj kot 200 v vseh treh zasavskih občinah, so razkrili. “Najemnikom, ki imajo v najemnih pogodbah določilo o predkupni pravici za nakup najemnega stanovanja pa je le-ta skladno z določili 511.člena Obligacijskega zakona že potekla,” še pojasnjujejo v podjetju, ki razpolaga s stanovanji.

Lani kupili enega, ki ne bo za najem, novopridobljena še ne bodo vseljiva v tem letu

Iz družbe Spekter so ob našem poizvedovanju glede morebitnega povečanja fonda stanovanj v njihovi lasti ali upravljanju, povedali, da so lani odkupili zgolj eno stanovanje, ki pa ni namenjeno najemu, temveč celoviti prenovi v sklopu trboveljske kulturne dediščine. Je pa v predlogu Letnega poslovnega načrta za leto 2022 (ki še ni potrjen) predvideno pridobivanje novih nepremičnin z nakupom stanovanj oziroma zemljišč na prostem trgu, glede na ponudbo v manjšem obsegu. “Družba se pripravlja tudi na več investicij, vendar stanovanja še ne bodo na voljo za oddajo v najem v letu 2022,” dodajo v Spektru.

Družba Spekter namerava v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi ter Stanovanjskim skladom RS v starem trškem jedru v naselju Kisovec, zgraditi novi večstanovanjski stavbi, v katerih bodo stanovanja različnih velikosti ter pripadajoča parkirna mesta. Prav tako naj bi Spekter v sodelovanju z Občino Hrastnik gradil stanovanja na Resnici.

Od lani dve stanovanji manj; za odprodajo le tista, ki niso primerna za bivanje

Nekdanja rudniška stanovanja (Trg svobode, Trbovlje)

Lani je Spekter prodal dve stanovanji. “Od tega je bilo eno stanovanje prodano z menjalno pogodbo ter eno stanovanje po javni dražbi, v katerega bi bilo pred ponovno oddajo v najem potrebno vložiti nesorazmerno visoka sredstva v obnovo glede na višino najemnine, za katero bi bilo stanovanje oddano v najem,” so pojasnili v družbi. K temu so dodali, da je vodilo Stanovanjskega sklada ohranjanje oziroma celo povečevanje dostopnih primernih javnih stanovanj. A ne glede na osnovno usmeritev družbe je v predlogu poslovnega načrta za letošnje leto predvidena prodaja nekaterih starejših, izpraznjenih stanovanj. Pod Spektrovim okriljem so namreč številna nekdanja rudniška stanovanja, katera so v zdajšnjem stanju neprimerna za bivanje, za zagotovitev primernih bivalnih pogojev pa bi potrebovali ekonomsko nesprejemljivo visoka vlaganja v njihovo obnovo – kar pa po Spektrovih ocenah pač ni racionalno.

SORODNI ČLANKI:

Prostorski načrt bodo spremenili, novogradnjo v Kisovcu “znižali in premaknili”

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --