-- OGLAŠEVANJE --

Stanovalci še naprej v hrupu industrijske cone?

Industrijsko-obrtno cono Nasipi v Trbovljah čaka širitev oziroma posodobitev. Kaj bo z okoliškimi prebivalci?

-- OGLAŠEVANJE --

V sami industrijsko-obrtni coni Nasipi, tudi v neposredni bližini podjetja Kovit, je namreč več stanovanjskih stavb. Stanovalcem, ki se pritožujejo nad življenjem v hrupu, so že pred leti obljubljali preselitev. Zgodilo se ni nič.

Projekt infrastrukturna posodobitev obrtno-industrijske cone Nasipi, vreden 2,4 milijone evrov, je prijavljen na gospodarsko ministrstvo v okviru drugega povabila Dogovora za razvoj regij. Ali je prijava uspešna, bo znano maja.

“Kot bi kdo v spalnici tolkel s pnevmatskim kladivom”

“Kot bi mi kdo v spalnici tolkel s pnevmatskim kladivom,” se nad hrupom, ki so ga deležni od jutra do večera, pritožuje eden izmed bližnjih stanovalcev, ki ne želi biti imenovan. “Predlagali smo postavitev protihrupne ograje, a brez uspeha, nihče ne ukrepa. Pozimi še ni tako hudo, a poleti, ko je vročina, so odprta vsa vrata in strešna okna podjetja, takrat je neznosno.”

Kovit se bo selil na zemljišče na drugi strani

Sandi Grm

“Zavedamo se, da pogoji za bivanje v OIC Nasipi niso najbolj ugodni, zato smo temu prilagodili tudi določbe Občinskega prostorskega načrta, se pa tudi lastniki okoliških proizvodnih obratov trudijo z omilitvenimi ukrepi zmanjšati emisije hrupa,” pravijo na občini Trbovlje.

Direktor Kovita Sandi Grm zatrjuje, da imajo opravljene vse meritve in je hrup v dovoljenih mejah. “Dejavnost podjetja ni takšna, da bi bil hrup stalno prisoten. Najhujši hrup pravzaprav povzročata viličar in kombi, ki na dvorišču piskata ob vzvratni vožnji. Nihče pa se ne pritožuje zaradi hrupa prometa, v najbližji stavbi imajo izhod pol metra od ceste.” Dodaja, da so med najemniki stanovanj v okoliških stavbah tudi njihovi zaposleni.

Postavitev protihrupne ograje ni predvidena niti v projektu širitve oziroma posodobitve industrijsko-obrtne cone Nasipi, saj ne spada med upravičene stroške, tako je na občini niso vključili, pravi Grm, je pa zato načrtovana selitev večjega dela proizvodnje Kovita na sosednje zemljišče, ki ga je Kovit že lani kupil od Gorenja.

Selitve stanovalcev (še) ne bo

“Selitev stanovalcev, nakup stanovanj in rušitve niso upravičeni stroški prijave na Dogovor za razvoj regij. Upravičeni stroški so med drugim gradnja nepremičnin, nakup nezazidanih zemljišč, oprema in drugo. Zaradi tega nakup stanovanj in njihova rušitev niso predmet prijave,” odgovarjajo na občini Trbovlje.

Poleg tega, pravijo na občini, nobeno od podjetij v okolici trenutno nima interesa, da bi poskrbelo za odkup, rušitev in izgradnjo gospodarskih objektov oziroma širitev industrijskih dejavnosti na tem mestu.

Po Občinskem prostorskem načrtu je območje OIC Nasipi opredeljeno kot gospodarska cona, prav tako se je določena infrastruktura zgradila z EU sredstvi v letih 2004 oziroma 2005. Dolgoročni cilj Občine Trbovlje je, da bi iz omenjene cone izključila stanovanjske enote. “Žal se tega ob prvotni izgradnji obrtne cone ni planiralo in se vse do leta 2015 na tem področju ni izvajalo aktivnosti v tej smeri. Trenutno so na obstoječih stanovanjskih objektih dopustna nujna vzdrževalna dela,” pravijo na občini Trbovlje.

Občina postala lastnica stavbe Nasipi 44

Je pa občina prišla do lastništva nad stavbo Nasipi 44, tako do so izravnali dolg z družbo Spekter. Po podatkih občine Trbovlje gre za 8 stanovanj, 6 najemnikov ima sklenjeno pogodbo za določen čas 1 leta, 2 najemnika pa za nedoločen čas. Najemnika, ki imata stanovanje v najemu za nedoločen čas, bosta preseljena v drugo neprofitno stanovanje v lasti občine Trbovlje.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --