Smo za dobrega pol koraka iz črne faze v rdečo, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal premier Janez Janša. Prehod ni takšen, da prehitro popustili, je pa napredek. Padajoči trendi so optimistični po večini regij. V 9 od 12 dovolj, da omogočajo prvo delno sproščanje, je dejal.

Pouk se v praksi začne v torek

V teh regijah bo praviloma od naslednjega tedna pouk v prvi triadi osnovnih šol po C-programu, torej v zmanjšanem obsegu, ampak s fizično prisotnostjo. Tudi vrci bodo odprti, a prav tako pod strogimi ukrepi NIJZ-ja. Vsi zaposleni v osnovnih šolah in vrcih po prvi triadi se bodo v ponedeljek testirali, tako da se bosta pouk in osnovnošolsko varstvo začela v torek.

Vlada je skupaj z vodstvom NIJZ-ja in svetovalno skupino za covid-19 obravnavala še številne druge ukrepe, ki jih v ta namen uvajajo nekatere druge države, in jih bo sprejemala v prihodnjih dneh. Več informacij bo znano takrat.

Smučišča se bodo lahko odprla že to soboto, ob pogojih, ki so bili že uvedeni, torej ob hitrih testih. Enako velja za avtomehanične delavnice, trgovine za otroške artikle, ostale dejavnosti se ne odpirajo, je še dejal Janša in obljubil, da bodo posamezni ministri ukrepe podrobno pojasnili jutri.

Epidemiološka slika se izboljšuje, a ne zelo

Po načrtu v rdečo fazo preidemo, ko se dnevno število okužb v povprečju v zadnjih sedmih dneh spusti na manj kot 1350 okužb na 100.000 prebivalcev, število hospitaliziranih pa na manj kot 1200. Po torkovih podatkov je bilo v ponedeljek v bolnišnicah hospitaliziranih 1200 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje okuženih pa je bilo 1327, torej smo tik na meji.