-- OGLAŠEVANJE --

Sočutna točka od aprila dalje tudi v prostorih VDC Zasavje

-- OGLAŠEVANJE --

V Zasavju se vzpostavlja sočutna točka Slovenskega društva Hospic. Svoj prostor je našla v prostorih VDC Zasavje, kjer jo lahko obiščete vsak 1. delovni ponedeljek v mesecu med 17. in 18. uro. Na sočutni točki vam bodo predstavili delovanje društva in oblike podpore, ki jih nudimo odraslim, otrokom in mladostnikom.

Slovensko društvo Hospic si prizadeva z različnimi pristopi spreminjati odnos do minevanja, smrti in žalovanja v prid človekovega dostojanstva in sočutja. Za sočutno podporo so na voljo vsem, ki se soočate s procesom žalovanja, z umirajočim in neozdravljivo bolnim.

»Dodajamo življenje dnem in ne dneve življenju.«

Moto Slovenskega društva Hospic, ki je nevladna humanitarna organizacija, katere poslanstvo je celostna oskrba umirajočih in njihovih svojcev, ki se po smrti nadaljuje s podporo žalujočim otrokom in odraslim. In hkrati je to moto, na katerega bi se bilo dobro večkrat spomniti v vsakodnevnem hitenju med obveznostmi. Kaj je tisto, kar nas dela žive? Ob čem nam zaigra srce in kaj nam privabi nasmeh na ustnice? Katero izpuščeno priložnost bomo obžalovali? Posebej nas te teme nagovarjajo ob soočanju s smrtnostjo.

Minevanje. Poslavljanje. Smrt. To so besede, ki nam težko zvenijo in v nas zbudijo nelagodje in stisko. Zato misel nanje najpogosteje odrivamo, dokler se z njimi neizogibno ne srečamo. Naše lastno minevanje in minevanje naših bližnjih odrivamo nekam na rob naših misli. Dokler nas z vso silo ne zadene in pritisne nekam ob tla. Ko komaj še držimo glavo nad gladino žalosti, je dobro , da imamo roko, ki nas potegne iz globine. In to roko nam lahko ponudi tudi Slovensko društvo Hospic.

Programi Slovenskega društva hospic temeljijo na sledečih načelih:

  • spoštovanje življenja in sprejemanje umiranja kot naravnega dogajanja
  • celostna oskrba bolnika, katere cilj ni podaljševanje ali skrajševanje življenja, ampak zagotavljanje čim boljše blažilne terapije, ki vključuje lajšanje bolečin in drugih težav pri bolniku ter s tem pripomore k izboljšanju bolnikove kakovosti življenja
  • psihična in duhovna opora bolnikom in svojcem v težavnem procesu sprejemanja bližnje smrti
  • zagovorništvo bolniku v spoštovanju njegovih želja, samoodločanju in dostojanstvu
  • timski pristop do neozdravljivega bolnika in svojcev, v katerem sodelujejo vsi, ki skrbijo zanje
  • ustvarjanje in vzdrževanje podpornega delovnega okolja za interdisciplinarno delo

https://hospic.si/

Alja Vozelj

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --