4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoSo drugačni - pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant ...

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje.

Včeraj so v znak obeležitve svetovnega dne Alzheimerjeve bolezni v Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje organizirali Sprehod za spomin. Zbrali so se stanovalci, svojci, zaposleni, prostovoljci in se sprehodili po “dolini”. Dogodek je bil pravzaprav srečanje oseb z demenco, svojcev in širše javnosti, ki skupaj opozarjajo na to, da osebe z demenco zaslužijo enakovredno obravnavo v družbi.

Krepko čez trideset navzočih

Podali so se na pot, v dolino. Začeli so na ploščadi pred Domom, nato pa se ustavili v trboveljskem mestnem parku. Stanovalce in vse udeležence Sprehoda za spomin je direktorica Doma Danica Hren pozdravila in jim predstavila vsebino Sprehoda za spomin. Predstavila je tudi vse dosedanje aktivnosti Doma s stanovalci z demenco, vključno z izvajanjem Demenci prijazne točke.

Vsi udeleženci Sprehoda za spomin iz našega Doma, zbralo se jih je krepko čez trideset, so svetovni dan Alzheimerjeve bolezni simbolizirali z modrimi baloni, ki so jih na koncu sprehoda spustili v nebo nad njimi, z željo, da se osebam, ki imajo težave z demenco, čim bolj pomaga.

“Naše poslanstvo smo tako s strani stanovalcev doma, sodelavk in sodelavcev, kakor tudi s strani svojcev s tem še nadgradili, tako, da nam je v ponos, da smo nadaljevali s tem našim delom, ki ga imamo v Domu za naše stanovalce obolele za demenco,” so zadovoljni v trboveljskem domu upokojencev.

Dušica, Kofetarice in Demenci prijazna točka

Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje ima Gospodinjsko skupino Dušica, ki je na negovalnem delu doma, kjer je dvanajst stanovalcev, ki imajo težko stopnjo težav z demenco. Skupina deluje okrog15 let in je ime dobila po prvih dveh zaposlenih v skupini, ki sta imeli ime Duška. Poleg tega imajo tudi skupino dvajsetih stanovalcev z lažjo in srednjo stopnjo demence, ki pa domuje na stanovanjskem delu – tudi ta je gospodinjska skupina s pomenljivim imenom Kofetarice; kava jim je najljubši poživitveni dodatek dneva.

V svoji sredi imajo Demenci prijazno točko, s katero pomagamo tudi vsem tistim, ki so zainteresirani za pomoč pri premagovanju težav z demenco, v ožjem in širšem okolju Občine Trbovlje. “Zavedamo se, da imamo v Domu premalo tovrstnih namestitvenih kapacitet, zato v skrbi za pomoč starejšim občanom Trbovelj, ki imajo tovrstne težave, pomagamo s storitvijo Pomoč na domu in seveda tudi z Demenci prijazno točko, kjer tudi zunanjim interesentom nudimo strokovno pomoč,” pove direktorica Danica Hren.

Vsak izmed njih je dragocen diamant

Iz Doma na Tereziji so prijetne skupne vtise z dogodka strnili vsi, vpeti v to okolje: stanovalci v Domu, zaposleni z direktorico na čelu ter obiskovalci, ki skupaj čutijo, da se trud obrestuje. “S skupnimi močmi resnično nudimo človeško toplino in vso pomoč, da stanovalci z demenco čim lažje prebrodijo to svojo drugačnost, kajti res je, da živijo v svojem svetu, a kljub temu so nam dragoceni diamanti in imamo načelo, da je Prijazno biti prijazen.”

SORODNI ČLANKI:

Izgublja spomin, težko govori …kaj lahko storim?

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...