-- OGLAŠEVANJE --

Škode za 4,5 milijona evrov

Občina pri sanaciji plazov in infrastrukture pričakuje pomoč države.

-- OGLAŠEVANJE --

V občini Hrastnik so dober teden po neurju, ki je prizadelo občino, ocenili škodo. Ta znaša kar 4,5 milijona evro. Največ škode je nastalo zaradi plazov, ki jih je sprožila deroča voda. »Sprožilo se je kar 14 novih plazov, nekaj med njimi jih ogroža tudi stanovanjske objekte,« razlaga Tomaž Sihur z občine Hrastnik. Škodo, ki je nastala zaradi plazov ocenjujejo na dobrih 3,6 milijona evrov.

Najhuje v Jepihovcu

JepihovecNeurje je največ škode povzročilo v naselju Jepihovec, kjer je odneslo tudi lokalno cesto, zemeljski plaz pa tam še vedno ogroža tudi hišo, v kateri sicer nihče ne živi. Hudournik je s Kopitnika v Jepihovec nanesel tudi okrog 6000 kubičnih metrov kamnitega materiala, ki je zasul vodna zajetja in popolnoma uničil strugo potoka. Stroške sanacije poškodovane infrastrukture v celotni občini ocenjujejo na 152 tisoč evrov.

Veliko škode pa je deroča voda povzročila tudi na cestah. Poškodovanih je bilo več kot 21 kilometrov makadamskih cest in več kot 1000 kvadratnih metrov asfaltnih površin. Sanacija cest bo stala nekaj več kot 308 tisoč evrov.

Župan, Miran Jerič pa je ob tem opozoril, da v teh 4,5 milijona evrov ni zajeta škoda na kmetijskih površinah in pridelkih. »To bodo pristojne službe ocenile do začetka prihodnjega tedna,« je dejal. Prav tako v tem znesku tudi ni zajeta sanacija vodotokov in državnih cest, saj je le-ta v pristojnosti države.

Občina pričakuje pomoč države

Glede na to, da ocenjena škoda predstavlja več kot polovico občinskega proračuna, občina pričakuje, da bo sanacijo vsaj delno financirala tudi država. Ob naravnih nesrečah, ko višina ocenjene škode preseže tri promile državnega proračuna, je namreč država občini dolžna pri sanaciji finančno pomagati.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zdaj lahko predlagate bodoče nagrajence

Priznanja Občine Zagorje ob Savi se ob avgustovskem občinskem prazniku podeljujejo posameznikom, podjetjem, zavodom, organizacijam ter društvom, ki so s svojim delom pomembno prispevali...
-- OGLAŠEVANJE --