-- OGLAŠEVANJE --

Šele naslednji dan so pazniki opazili, da zapornika ni

Bregova reke Save je leta 1855 povezal prvi most v Zasavju in združil prej samostojni naselji Litijo in Gradec ter ustvaril pomembno prometno povezavo med Kranjsko in Dolenjsko. S svojo obliko je postal glavna znamenitost Litije in mestna promenada. Na bližnjih savskih plažah so se odvijali prvi zmenki, ljudje so se na njem srečevali, poleti pa so z njegovih stebrov tekmovali v skakanju v Savo. Celih 119 let je kljuboval vremenskim pogojem in narasli Savi, dokler se leta 1974 ni umaknil novemu betonskemu. Delčki njegove zgodovine so zdaj na voljo za ogled na razstavi v Mestnem muzeju Litija.

-- OGLAŠEVANJE --

Muzej v Litiji se nahaja v zgradbi s pestro preteklostjo. “Stara sodnija” ji rečejo Litijani, ki vedo, da je bila zgrajena kot okrajno sodišče s pripadajočimi zaporniškimi celicami, ena je danes na ogled v kletnih prostorih muzeja. Kustosinje znajo povedati zgodbo, kako je v daljnih časih nek večer pobegnil zapornik, pazniki pa so šele naslednji dan pri štetju opazili, da ga ni. Zapornika niso nikoli našli.

Brezplačna muzejska noč

Zaporniško celico, delčke iz zgodovine lesenega litijskega mostu, zgodbe reke Save in brodarjev, rudarjenje in še mnogo drugih razstav si obiskovalci muzeja v soboto lahko ogledajo brezplačno. “Mestni muzej Litija danes skrbi za popularizacijo in interpretacijo naravne in kulturne dediščine, ter ohranitev kolektivnega spomina lokalnega prebivalstva. S tem vodilom smo tudi oblikovali program za Poletno muzejsko noč 2024, ki je nastal s sodelovanjem društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno in društvom Lila,” je pojasnila Maša Bračič, kustosinja v muzeju, kjer so dobrodošli tudi kužki. Od 18. ure dalje se bodo obiskovalci lahko udeležili delavnice risanja in izdelovanja igrač na temo mačk in si pogledali gostujočo razstavo Maček Muri in muca Maca z dokumentarnim filmom. Lahko pa se bodo podali na voden ogled številnih stalnih razstav.

Plovba po reki Savi, rudnik Sitarjevec, železnica, društva

Zgodovina območja, na katerem se danes nahaja mesto Litija, sega v daljno preteklost. Da je bilo življenje na tem mestu že včasih pestro pričajo arheološki ostanki, ki so povezani predvsem z bogatim rudarjenjem v Sitarjevcu in plovbo po reki Savi. Svojo železniško postajo je v Litiji dobila tudi “Južna železnica”, ki je povezovala Dunaj s Trstom. Naj omenimo še mnoga lokalna društva in med njimi tudi čebelarsko, ki je dobilo prvo ekološko pravdo na Slovenskem. Vse to je na ogled v zgradbi, ki je včasih svoje prostore nudila tudi nižji gimnaziji in osnovni šoli, danes pa del nje zaščiten kot spomenik lokalnega pomena.

Sorodni članki:

Sava še nikoli ni bila tako nizka: V Litiji spet lahko vidite ostanke starega lesenega mostu

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --