-- OGLAŠEVANJE --

Sava še nikoli ni bila tako nizka: V Litiji spet lahko vidite ostanke starega lesenega mostu

-- OGLAŠEVANJE --

Dolgotrajna suša vpliva na vodotoke po celi državi, nizki vodostaji rek pa na dan prinašajo spomine iz njihove preteklosti. Tako je prejšnji teden na primer Sava v Litiji prikazala ostanke lesenega mostu, ki je bil zgrajen leta 1855 in je bil najstarejši most v Zasavju. Predstavljal je izredno pomembno vez med spodnjo Kranjsko in Dolenjsko stranjo ter stik z Južno železnico. Most so porušili leta 1974 ob izgradnji novega betonskega mostu, ki stoji še danes, v Mestnem muzeju Litija pa po pričevanjih občanov ne pomnijo, da bi Sava bila kdaj tako nizka, da bi pokazala celotno linijo starega mostu. 

iz arhiva Mestnega muzeja Litija

S svojimi 159 metri v dolžino in 5,4 metri v širino je bil most za tiste čase prav veličastna podoba, na katero so bili Litijani še posebej ponosni, poleg tega pa jim je neizmerno olajšal prehod med obema bregovoma Save, so se starega lesenega mostu spominjali v Mestnem muzeju Litija, kjer so leta 2015 pripravili razstavo o njem.

Preden so dobili most, so se morali Litijani za prečkanje Save posluževati čolnov, ki so jih krmarili izkušeni brodarji. Leta 1973 je leseni most nadomestila nova betonska konstrukcija nekaj metrov nižje ob savskem toku, stari most pa so podrli in njegov les porabili za gradnjo različnih objektov in v druge namene. Ohranilo se je le nekaj ostankov oziroma lesenih podpornih elementov, ki so v teh dneh zaradi nizkega vodostaja reke spet dobro vidni. 

Projekcija dokumentarnega filma Zgodbe Save

Reka Sava in brodarstvo oziroma rečni promet sta sicer še danes med Litijani močno zakoreninjena tradicija, zato ne čudi, da se okoli nje vrtijo številne zgodbe in prireditve. Mestni muzej Litija tako v soboto, 27. avgusta, ob 20. uri pripravlja projekcijo dokumentarnega filma Zgodbe Save. Film, ki so ga posneli lani, bodo predvajali v parku na Trgu na stavbah, v primeru dežja pa v Mestnem muzeju Litija.

Dokumentarec je pravi celovečerec, pravijo v Mestnem muzeju Litija, material zanj pa je posnela produkcijska ekipa Balkan River Defence, ki je spremljala veslanje štirih kajakašev po celotnem toku Save v Slovenije. “Ustavili so se tudi v Litiji. Med 258 preveslanimi kilometri so našli kup dogodivščin, zapletov, spoznanj in uvidov v negotovo prihodnost te prelepe reke,” k ogledu filma in pogovoru z ustvarjalci filma vabijo v Mestnem muzeju Litija, kjer bodo projekcijo brezplačno predvajali v sklopu Festivala trajnosti. 

SORODNI ČLANKI:

Reka Sava v Zasavju: Najvišja v povodnji 1990, najhujša nesreča pri Prusniku leta 2000

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --