19.8 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. septembra 2021
ZON.siAktualnoSe še spomnite napisanih imen v fontani na Sallauminesu?

Se še spomnite napisanih imen v fontani na Sallauminesu?

Po tem, ko so obnovili kipe na stopnišču pri Delavskem domu Trbovlje in odpeljali kip boja proti Orjuni pri zasavskem muzeju, je prišel tudi čas, da obnovijo fontano na Sallauminesu.

“Sama se še dobro spomnim napisanih imen pobratenih mest znotraj fontane” pravi trboveljska podžupanja Maja Krajnik in nam zaupa, da bodo v sklopu obnove fontane osvežili mozaik, ki je na dnu vodnjaka in ponovno izpisali imena pobratenih mest.

Poletne dni je Občina Trbovlje izkoristila za obnovo vsem znane fontane, ki se nahaja na Sallauminesu, saj je le ta v izredno slabem stanju ter nevarna za ljudi (izpadajo granitne kocke), poroča Krajnikova.

Po desetletjih obnova trboveljske ulične znamenitosti

Več kot tri desetletja stara fontana do danes ni bila deležna nobenih večjih vzdrževalnih del ali prenove. Projekte za ureditev Sallauminesa, ki so vsebovali tudi fontano, je pred več kot 30 leti izdelalo takratno podjetje IBT Trbovlje TOZD Projektiva. Kot še izvemo bo pri fontani urejen notranji mozaik, marmor, ki se nahaja na robovih fontane bo odstranjen in očiščen. Ko bo očiščen, bo ponovno nameščen na svoje staro mesto. Hkrati pa se bo uredil tudi zunanji del fontane, ki je prekrit z granitnimi kockami.

Na občini obljubljajo, da bodo pri prenovi ohranili njeno prvotno podobo, saj bodo, kot rečeno, nanjo ponovno nameščena imena pobratenih mest, ista kot že v preteklosti. Prenovljena fontana bo znova vsebovala imena mest Lazarevac, Sallaumines, Jesenice, Valandovo in Trbovlje.

S prenovo v vrednosti okoli 30 tisočakov, naj bi zagotovili tudi lepši izgled ulice Sallaumines, ki nosi ime po pobratenem francoskem mestu Sallaumines. Z deli bodo zaključili do konca septembra.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Je to mogoče? V Zasavju so se covid številke “ustavile”

Še teden nazaj smo poročali, kako je število okužb v Zasavju drastično poskočilo. Povsem drugačna slika je danes. Od zadnjega tedna je le 7...