13.6 C
Trbovlje
četrtek, 23. septembra 2021
ZON.siAktualnoSe nam obeta bitka za pokojnike?

Se nam obeta bitka za pokojnike?

Večja konkurenčnost ali bitka za pokojnike? Napovedana delitev pokopališke in pogrebne dejavnosti razburja mnoge.

Pogrebne storitve, ki prinašajo dobiček, naj bi bile po novem zakonu prepuščene trgu in zasebnikom, pokopališka dejavnost, ki dobička ne prinaša, pa bo ostala javna domena. Prosti trg bo prinesel višje cene in propadanje pokopališč, svarijo nekateri. Drugi zagovarjajo možnost proste izbire pri prevozu, pripravi, upepelitvi in izvedbi pogreba.

Kaj na to pravijo na Komunali Trbovlje?

“Za nas kot izvajalce pogrebne in pokopališke dejavnosti bistvenih sprememb ne bo. Prepričani smo, da že sedaj delo opravljamo dobro, in da nam bodo občani še naprej zaupali izvajanje te službe,” so mnenja na Komunali Trbovlje, ki upravlja s pokopališčem v Gabrskem.

Novi zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti zamenjuje starega iz leta 1984. Novelacija zakona je bila potrebna, istočasno se bo uskladila z evropsko zakonodajo. “Odločitev o prepustitvi pogrebne dejavnosti trgu je odločitev zakonodajalca in jo bo potrebno upoštevati,” pravijo na Komunali Trbovlje in dodajajo, da bodo zakonu sledili še podzakonski akti, ki bodo podrobneje opredelili pogoje in način izvajanja te službe. Lokalno zakonodajo pa bo potrebno uskladiti z zakonom v roku enega leta od uveljavitve.

gabrsko


Pokopališka dejavnost – upravljanje in urejanje pokopališč – tudi po novem ostaja javna služba v pristojnosti občin. Pogrebna dejavnost pa ob 24-urni dežurni službi obsega še druge prevoze pokojnika, njegovo pripravo, upepelitev ter pripravo in izvedbo pogreba.


Pokopališče, prostor za stojnice?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V Steklarni Hrastnik iščejo novo moč

V hrastniškem podjetju s 160-letno tradicijo so objavili potrebo po dodatni delovni sili. Iščejo namreč samostojnega strokovnega sodelavca (m/ž) v špediciji. Steklarna Hrastnik ponuja...