-- OGLAŠEVANJE --

Se morajo planinci zanašati na srečo, namesto na defibrilator v koči

Da bi v vsaki planinski koči nujno morali imeti defibrilator, je bilo izpostavljeno včeraj, ko so na Mrzlici s helikopterjem reševali planinca.

-- OGLAŠEVANJE --

Planincu je v koči na Mrzlici nenadoma postalo slabo, zato so poklicali na pomoč reševalno ekipo.

“Pomagal nam je gospod, ki je s svojim avtom pripeljal zdravniško ekipo, ki je planinca oskrbela in poklicala helikoptersko pomoč,” je o včerajšnjem dogodku pojasnila oskrbnica koče na Mrzlici Bojana Jeglič. “Na srečo smo cesto pred tem sami splužili, sicer bi bila neprevozna”.

Bolnika je helikopter včeraj odpeljal na zdravljenje v UKC Maribor. “Njegova žena nas je obvestila, da se počuti bolje in se nam zahvalila za pomoč. Na srečo se je dobro končalo,” pravi Jegličeva.

Defibrilator bi moral biti obvezna oprema gorskih koč

Se pa podobna zgodba ni srečno razpletla za planinca, ki je zaradi zastoja srca leta 2015 umrl na Mrzlici. Zakaj torej v planinskih kočah defibrilator ni nujno obvezna oprema?

“Konec preteklega leta smo s pomočjo sponzorjev kupili defibrilator, a še čakamo na dobavo omarice za namestitev. Na Mrzlici bo defibrilator nameščen in vsem dostopen v kratkem,” obljublja predsednik Planinskega društva Trbovlje Matjaž Kilar. Poleg tega so v društvu za pomoč planincem nabavili tudi nahrbtnik prve pomoči.

“Defibrilator na Mrzlici je na voljo od 3. decembra lani, res pa je, da še ni obešen zunaj, v omarici,” pa nam je zagotovil predsednik Društva radioamaterjev Trbovlje Marko Zaletel. Nakup defibrilatorja na Mrzlici je v sodelovanju s Planinskim društvom Trbovlje namreč zagotovilo prav Društvo radioamaterjev. “Ko je dom zaprt, se ga zaenkrat še ne da dobiti, v včerajšnjem primeru pa je bil dom odprt, torej bi ga lahko uporabili, a ker je šlo za infarkt, to ni bilo potrebno,” je razložil Zaletel.

Defibrilator lahko uporablja vsak

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. Njegova uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak. Sestavljen je iz ohišja, dveh elektrod v obliki nalepke, gumba in zvočnika, preko katerega prejemamo glasovna navodila v slovenskem jeziku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene. Opozori vas, če je potrebna defibrilacija. Aparat sam ne rešuje življenj, ampak je dodatek temeljnim postopkom oživljanja, to je masaži srca in umetnemu dihanju. Aparat vas bo usmerjal in vodil skozi potek oživljanja, dokler ne pridejo reševalci.

Tudi na Kumu ga nimajo

Defibrilatorji na javno dostopnih mestih rešujejo življenja, zato njihovo število narašča tudi v Zasavju, a, kot kaže, še prepočasi. Tudi v Planinskem domu na Kumu, ki ga vsako leto obiščejo številni planinici, namreč defibrilatorja nimajo. “Potreben je, a ne spada v obvezno opremo planinskih koč,” pravijo na Kumu, kjer podobnih primerov, kot sta se zgodila na Mrzlici, na srečo še niso doživeli.

Mreža defibrilatorjev v Zasavju.

SORODNI ČLANKI:

Defibrilatorji v Zasavju. Vsaka minuta je dragocena.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --