-- OGLAŠEVANJE --

Defibrilatorji v Zasavju. Vsaka minuta je dragocena.

-- OGLAŠEVANJE --

Nenaden srčni zastoj v povprečju v Sloveniji doživijo trije ljudje dnevno. Znanje oživljanja je med laiki še vedno slabo, pomoč na terenu ponudi le okoli 30 odstotkov ljudi. V Zasavju se število defibrilatorjev postopoma povečuje, a žal jih je še vedno premalo javno dostopnih.

Premalo in mnogi pod ključem

V Trbovljah so AED naprave za primer nujnega ukrepanja ob srčnem zastoju dostopne v stavbi občine Trbovlje, v gasilskem zavodu, v Zavodu za šport Trbovlje na letnem kopališču, v zavarovalnici Triglav, v domu upokojencev Franca Salamona in v trgovini Mobitel (pri Sparu). AED imajo tudi v gasilskem domu na Dobovcu, v Termoelektrarni in v Lafarge Cementu.

V občini Zagorje ob Savi najdete javno dostopne defibrilatorje pri vhodu za invalide Športne dvorane Zagorje, na pročelju Glasbene šole Zagorje, v poveljniškem vozilu Gasilske zveze Zagorje, na stavbi Krajevne skupnosti Mlinše-Kolovrat, na pročelju Osnovne šole Ivana Kavčiča Izlake in na pročelju Gasilskega doma Čemšenik. Defibrilatorje pa imajo tudi v tovarni ETI Izlake, v Srednji šoli Zagorje in v Zdravstvenem domu Zagorje in v njihovih reševalnih vozilih.

V Hrastniku ga imajo v Kulturno rekreacijskem centru (na kopališču) in v Zdravstvenem domu Hrastnik.


Takojšen začetek oživljanja lahko bistveno poveča število preživelih in izboljša kakovost njihovega življenja.


Znanje širijo tudi med šolarji

V Zasavju že nekaj časa deluje skupina AED Zasavje, sestavljena iz zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, ki po svojih močeh širijo znanje in promocije o uporabi defibrilatorja.

Rdeči križ Slovenije si prizadeva, da bi bilo čim več defibrilatorjev javno dostopnih, v zunanjih omaricah na vidnih mestih in na voljo ljudem, ki ob srčnem zastoju potrebujejo pomoč. V ta namen pripravljajo javne prikaze temeljnih postopkov oživljanja in uporabo AED afibrilatorja. 

Poleg tečajev prve pomoči za voznike motornih vozil in 70-urnih tečajev za bolničarje organizirajo tudi obnovitvene tečaje prve pomoči. Delavnice prve pomoči organizirajo tudi za osnovnošolce in srednješolce, so nam povedali na OZ RK Trbovlje in RKS-OZ Zagorje ob Savi.

Nova pridobitev v Zagorju

Območno združenje Rdečega križa Zagorje ob Savi je pred dnevi pred Glasbeno šolo v Zagorju v javno uporabo predalo napravo AED, ekipa prve pomoči pa je poleg uporabe AED prikazala še temeljne postopke oživljanja.

 

Vsaka minuta je dragocena

"Z vsako minuto, ko srce ne bije, se možnost za preživetje zmanjša za 7 do 10 %. Redki preživijo po 10 minutah brez defibrilacije," je povedala Štefka Suša, sekretarka RKS-OZ Zagorje ob Savi. Zato je dobro razširjena mreža AED defibrilatorjev, ki so dostopni v roku dveh minut, nujno potrebna. AED ima še posebno pomembno vlogo pri reševanju življenj v odročnih, odmaknjenih naseljih, kjer je pot do zdravstvene ustanove daljša.

Defibrilator lahko uporablja vsak

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. Njegova uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak. Sestavljen je iz ohišja, dveh elektrod v obliki nalepke, gumba in zvočnika, preko katerega prejemamo glasovna navodila v slovenskem jeziku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene. Opozori vas, če je potrebna defibrilacija. Aparat sam ne rešuje življenj, ampak je dodatek temeljnim postopkom oživljanja, to je masaži srca in umetnemu dihanju. Aparat vas bo usmerjal in vodil skozi potek oživljanja, dokler ne pridejo reševalci.

Temeljni postopki oživljanja

  1. Pokličemo reševalce na 112.
  2. Sprostimo dihalne poti in vključimo defibrilator ter sledimo glasovnim navodilom.
  3. Namestimo elektrodi na gola prsa eno pod desno ključnico, drugo pa na leva rebra pod levo prsno bradavico.
  4. Medtem, ko defibrilator analizira srčni ritem se umaknemo in ne dotikamo obolelega.
  5. V kolikor nam defibrilator ponudi ‘šok’ poskrbimo, da se nihče ne dotika obolelega in pritisnemo gumb za defibrilacijo.
  6. Nato nadaljujemo s temeljnimi postopki oživljanja (30 stisov srca na sredini prsnega koša in 2 vpiha). Sledimo glasovnim navodilom defibrilatorja.
  7. Defibrilator ne bo vedno ponudil 'šoka' saj ni nujno, da je ritem, ki ga ima oboleli, potreben defibrilacije. V tem primeru nadaljujemo s temeljnimi postopki oživljanja.
  8. Nadaljujemo z oživljanjem dokler ne prispejo reševalci.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --