25 C
Trbovlje
ponedeljek, 29. maja 2023
ZON.siAktualnoŠe enkrat zmagala birokracija ...

Še enkrat zmagala birokracija …

Na Zavodu za zaposlovanje varčujejo, pohvalno ... a varčevalnih ukrepov so se lotili na plečih najranljivejše skupine, na invalidih.

Brezposelni hrastniški invalidi se morajo po novem, zaradi varčevalnih ukrepov, na pogovore k svetovalki na Zavod za zaposlovanje voziti v Trbovlje (in zapovrh premagati ne prav malo stopnic). V že tako slabem socialnem in zdravstvenem stanju si morajo pot v Trbovlje plačati sami, potne stroške dobijo povrnjene le delno.

“Ne zdi se nam prav, da smo primorani hoditi k svetovalki v Trbovlje, medtem, ko imajo ostali brezposelni svetovalko na Uradu za delo Hrastnik,” opozarjajo.

“Da svetovalka za invalide enkrat tedensko pride v Hrastnik, najbrž ni takšen strošek, sploh glede na to, da za prevoz invalidom do svetovalke v Trbovljah povrnejo del stroškov,” meni predsednik Društva invalidov Hrastnik Rajko Žagar.

Občina po meri invalidov?

In kaj na to pravijo v Hrastniku, občini po meri invalidov? “Z navedeno spremembo dela svetovalne službe za brezposelne invalide nismo bili seznanjeni, zato smo zahtevali od Območne enote Zavoda za zaposlovanje Trbovlje uradno informacijo o tej zadevi, kar bo tudi osnova za oblikovanje stališča občine,” nam je odgovoril Ljubomir Zalezina iz občine Hrastnik.

Varčevalni ukrepi za hrastniške in zagorske invalide

“Naše kadrovske omejitve nam žal narekujejo optimalno izrabo kadrovskih virov in tako tudi čim bolj racionalno organizacijo dela rehabilitacijske svetovalke, zato do nadaljnjega ne bomo mogli zagotavljati njene prisotnosti na Uradu za delo Hrastnik,” odločitev argumentira direktorica Zavoda za zaposlovanje OS Trbovlje Lijana Vidic Ristič.

Enaka odločitev zavoda je poleg hrastniških doletela tudi invalide iz Zagorja, medtem ko svetovalka še vedno redno obiskuje invalide v Litiji. “Brezposelni invalidi so že tako hendikepirani, težko se premikajo, potem pa jih še pošiljajo iz enega na drug konec. Stvari niso v prid invalidom, saj prevlada argument moči državnih institucij,” pravi Zvonimir Poznič, predsednik Društva invalidov Zagorje.

Svetovalka opravlja še druge naloge

Na Uradu za delo Litija je prijavljenih najvišje število brezposelnih invalidov, to je 167, v Hrastniku 101, poleg tega so znotraj upravne enote Litija razdalje veliko večje, kot znotraj ostalih zasavskih upravnih enot, pojasnjujejo na zavodu.

“Rehabilitacijska svetovalka izvaja v Trbovljah in Litiji še druge naloge, zato je bila odločitev vodstva ZRSZ OS Trbovlje, ki mora dosegati zastavljene cilje iz poslovnega načrta z optimalnimi organizacijskimi rešitvami, dokončna,” poudarja Vidic Rističeva in dodaja, da brezposelne invalidne osebe pridejo na svetovanje povprečno trikrat letno.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Sumijo na požig, ki se je iz enega avtomobila razširil še na drugega in na smetnjake

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še:   PP Zagorje ob Savi: - v soboto so policisti nudili asistenco zdravstvenemu osebju ZD Zagorje ob Savi -...
X