-- OGLAŠEVANJE --

Se bo v Farbarjev grad vrnilo življenje?

-- OGLAŠEVANJE --

Litijski občinski svetniki so na zadnji seji potrdili menjavo nepremičnin, ki bodo med drugim temelj za investicijo v dotrajan Farbarjev dvorec v središču mesta. Investitor prihaja iz Ljubljane in trenutno še ureja vse potrebno za pričetek del. 

Ker dokumentacija za investicijo še ni zaključena, o podrobnostih na litijski občini še ne želijo govoriti, v načrtu pa sta menda ureditev hostla in gostinskega obrata v pritličju Farbarjevega gradu, kot mu pravijo domačini. 

Najstarejši objekt v Litiji bo tako vendarle dobil novo življenje. Ker gre za spomeniško zaščiteno stavbo, ki mora slediti pravilom obnove kulturnih spomenikov, je bila investicija za občino vedno prevelik zalogaj in zato ob njegovi prodaji pred leti ni izkoristila predkupne pravice, čeprav je bila to želja Dunje Bohorič, pravnukinje Jožefa Jenka, enega zadnjih grajskih gospodov litijskega gradu. 

Potomka ni več verjela v obnovo starih fresk

V zgodbi o zgodovini Farbarjevega gradu, ki jih je strnila po zapisih in pripovedih svojega pradedka, je namreč pisala o ideji, da bi občina lahko v gradu uredila muzej in “pustila zanamcem zgodbo o Farbarjevem gradu in o slikarski zapuščini Mire Pregelj, ki se danes nahaja nekje v Ljubljani”. “V letih, ko smo čakali na razplet prodaje zadnjih lastnic, sem lahko le nemo opazovala propadanje. V letu 2021 je bila stavba v resnično slabem stanju, poškodovane freske na hodniku pa bodo verjetno dokončno zbledele,” je zapisala Bohoričeva v zapisih, ki so bili nedavno objavljeni tudi v litijskem občinskem glasilu. 

A bo stavba iz 14. stoletja, ki bo prihodnje leto obeležila 20 let od razglasitve za kulturni spomenik, očitno vendarle dobila drugačen epilog. Farbarjev grad na Valvazorjevem trgu, kjer je leta 1852 svoje mesto dobila prva šola v Litiji, kasneje pa še knjižnica, je bila sicer v preteklosti tudi (zadnji) dom skladatelja Petra Jereba in že omenjene slikarke Mire Pregelj, ki se je v gradu tudi rodila. Litijani so še pred leti vanjo zahajali k čevljarju, v bar in manjšo trgovino, v prihodnje bodo glede na načrte za hostel vanjo zahajali tudi turisti. 

SORODNI ČLANKI:

Za prenovo stavb varovanih kot kulturna dediščina lahko dobite do 10.000 evrov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Opa! Nogometna vročica na velikem platnu v zagorskem Pristanu

25. junija, ko v Sloveniji praznujemo dan državnosti, se bo v "zagorskem pristanu" odvijal prenos tekme Evropskega nogometnega prvenstva med ekipama Slovenija in Anglija. Za...
-- OGLAŠEVANJE --