23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoS hrastniško podžupanjo od maratonske pohodniške poti do varovanih stanovanj

S hrastniško podžupanjo od maratonske pohodniške poti do varovanih stanovanj

Kot izjemen dosežek letošnjega leta vsekakor izstopa medgeneracijsko povezovanje krajanov Dola pri Hrastniku, ob pregledu letošnjega leta navdušeno pripoveduje hrastniška podžupanja Vojka Šergan.

»Otvoritev žal ni bila takšna, kot bi si želeli, niti aktivnosti v prenovljenih prostorih niso še zaživele v pravi meri, a za vse to bo še čas« optimistično nadaljuje podžupanja, ki s člani različnih društev in organizacij že snuje bodoče projekte.

Maratonska pot štirih rudarskih občin bo dolga kar 42 kilometrov

Leto 2020 bo za Hrastnik tudi v znamenju brskanja po rudarski zgodovini. Šerganova je skupaj s KRC-em in upokojenimi rudarji iskala dogovore z RTH-jem za prenos najbolj zanimivega rudarskega orodja, ki bi ga hranili v Hrastniku za vse nadaljnje generacije. V času, ki je za mnoga dela omejen, pa opravljajo vzdrževalna in čistilna dela na rudarski strojnici in v Mlakarjevem stanovanju. Del ohranjanja rudarske dediščine pa je obrodilo tudi medobčinsko sodelovanje za pot Srečno, ki bo potekala od Laškega, čez Hrastnik, Trbovlje in Zagorje. Maratonska pot štirih rudarskih občin bo dolga kar 42 kilometrov, pot čez Hrastnik pa nekaj manj kot 10 kilometrov in se bo začela na točki nad regijskim odlagališčem, končala pa pri ribniku med Trbovljami in Hrastnikom. Prve table v Hrastniku so že postavljene, trenutno poteka vzpostavljanje evidence parcel ter urejanje soglasja lastnikov. Če bo vse po sreči bi v dobrem letu lahko prvi pohodniki krenili po rudarski povezovalni poti.

Projekt prihodnosti je dom na Leši in varovana stanovanja

»Če bi morala izpostaviti najpomembnejši projekt, bi bila to gradnja doma na Leši in varovana stanovanja« je v naboru investicij za naslednjo evropsko perspektivo, v pripravi katere je sodelovala, izbrala naša sogovornica. Zaupala nam je tudi, da je želja trenutne občinske garniture, da bi obstoječi dom starejših izkoristili za vzpostavitev negovalnega oddelka. »Glede na to, da smo starajoča družba, je prav da v naslednjih letih poskrbimo za kakovost življenja v vseh letih človeškega življenja«. Pa ne le za starejše, prav v teh dneh podžupanja išče priložnost, da bi najmlajšim v dolski enoti vrtca uredili lopo, kjer bi lahko pospravili svoje zunanje pripomočke in prenosna igrala. Tega namreč nimajo, čeprav že leta opozarjajo, da zunanjih igrač nimajo v vrtcu kam pospraviti.

Brezplačni prevozi za krajane s prostovoljnimi šoferji

Ob pregledu delovanja hrastniškega Sveta invalidov, ki deluje pri občni in katerega predsednica je Šerganova, so bile aktivnosti na področju delovanja prostovoljstva v Hrastniku, s ciljem, da okrepijo mrežo prostovoljcev in izboljšajo povezovanje z vsemi javnimi zavodi in Centrom za socialno delo Zasavje. Problem je, izpostavi podžupanja, da se društva ne znajdejo pri koriščenju tovrstnih nazivov in bonitet, ki jim pripadajo. Vključili bi lahko namreč prejemnike socialne denarne pomoči, ki bi s tem dobili še kakšen dodaten evro. Tako bo cilj za prihodnje leto, da povečajo prostovoljstvo v Hrastniku.

Prvi projekt je že zastavljen, in sicer gre za projekt Prostofer – ta vključuje brezplačne prevoze za krajane, ki delujejo po sistemu prostovoljnih šoferjev. Če bo vse po sreči, bi ta lahko zaživel že v začetku prihodnjega leta.

Še “bralna” novost

V prihodnjem letu naj bi v Hrastniku dvignili bralno kulturo z lahko berljivimi vsebinami za počasnejše bralce in osebe s posebnimi potrebami. Tovrstne vsebine bi občanom ponudili v knjižnici, šoli, v društvih. Občane pa bi o tem seznanili preko Hrastovega lista in občinskih spletnih strani.

Prihodnje leto bo v lokalnem okolju še marsikaj za postoriti. »Moja misel za prihodnost našega lokalnega okolja je graditi mostove med ljudmi, namesto ločevalnih zidov. Lokalno okolje smo ljudje in kjer je sočutje, empatija, povezovanje, tam je prostor za napredek.« je zaključila poročanje za letošnje leto hrastniška podžupanja in ob tem vsem zaželela tudi lepe praznike in dodala, da naj bo malo drugače tudi lepo in prijetno.

FOTO: Dobrodošli v čisto novem Medgeneracijskem centru

 

Prispevek je naročila Občina Hrastnik.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...