19.8 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. septembra 2021
ZON.siZasavskoRudniški turizem tudi pri nas?

Rudniški turizem tudi pri nas?

V trboveljskem delavskem domu gostijo razstavo Rudniki kulture, ki je del mednarodnega projekta, veliko večjega, kot si morda predstavljamo. Rudniki kulture naj bi obudili rudarsko dediščino na območju bivše Jugoslavije.

Razstava je le opomnik za projekte, ki potekajo vzporedno. V Trbovljah se trudijo, da bi obudili prazne prostore, ki so ostali od nekoč mogočnega rudnika. V Delavskem domu Trbovlje so pripravili projekt vreden 100.000 evrov, ki bi oziroma bo oživil rudniško vašhavo in glavni vhod v rudnik. Gre za prostor, kjer bi uredili virtualni muzej rudarstva z večnamenskim prostorom za oživitev kulture. S projektom so se odpravili po evropska sredstva, s katerimi bi lahko idejo realizirali in s tem pridobili tudi nova delovna mesta, je pojasnil Zoran Poznič direktor DDT. Ali bo Evropa prikimala projektu, bodo izvedeli v prihodnjem letu.

100.000 evrov le začetek

Prvotna ideja naj bi bila le začetna poteza v seriji obujanja industrijskega turizma. Za realizacijo je potreben posluh lokalne skupnosti, 'da vse ne pade v pozabo,' je pojasnil Poznič in dodal, da je smešno, da morajo zasavski otroci obiskati velenjski rudniški muzej, da se pobliže spoznajo z 'domačimi' rudniškimi eksponati.

trbovlje

Železna knjiga, v kateri si vsakič izberejo drugo platnico.

Zagorje za sodelovanje nima posluha

Zasavski muzej Trbovlje tesno sodeluje pri projektu, prav tako je za tovrstne projekte pripravljeno vodstvo RTH in občine Hrastnik, pravijo v DDT, posluha za sodelovanje pa na tem mestu nima občina Zagorje, je kritičen Poznič, saj želi svoj muzej, nepovezan s skupno zasavsko tradicijo.

Revitalizacija opuščenih rudniških projektov

Rudniki kulture so se začeli v Labinu, kjer so na območju nekdanjega rudnika uredili 'podzemni grad' z več kot dva tisoč kvadratnih metrov veliko podzemno dvorano ter predori, ki peljejo, med drugim, tudi na plažo. Pobuda za projekt je torej prišla iz Hrvaške, pri projektu pa so poleg pobudnika Labin Art Expressa sodelovali partnerji iz republik bivše Jugoslavije,v Sloveniji rudniška mesta Trbovlje in Idrija.

rudniki kulture

Na razstavi so zastopani Želimir Žilnik, Vladimir Knežević, Mladen Miljanović, Irena Lagator Pejović in kdo drug kot zasavski Laibach. Iz Labina se je razstava včeraj preselila v Trbovlje, kjer bo na ogled le do sobote 8. novembra, vsak dan od 17. do 20. ure (po dogovoru tudi dopoldne). Nato se Rudniki kulture selijo v Idrijo in od tam še naprej po rudniškim mestih bivše Jugoslavije.

Vam še vedno ni jasno? Najbolje bo, da se odpravite v trboveljski hram kulture v Novo galerijo DDT, kjer boste sami ocenili in začutili, kaj bistvo projekta je.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Je to mogoče? V Zasavju so se covid številke “ustavile”

Še teden nazaj smo poročali, kako je število okužb v Zasavju drastično poskočilo. Povsem drugačna slika je danes. Od zadnjega tedna je le 7...