-- OGLAŠEVANJE --

Risbica za darilo dobiva z leti vse večji pomen

-- OGLAŠEVANJE --

Akcija Samo otroci nas držijo pokonci poteka že tradicionalno tretje leto. Nastala je na pobudo pomočnice ravnateljice Vrtca Trbovlje Manje Vozel, takratne vzgojiteljice v Vrtcu Trbovlje, ki je začutila stisko posameznikov, predvsem starostnikov, družin in posameznikov, ki prepogosto občutijo osamljenost in so na nek način potisnjeni na rob družbe.

Njena skupina iz enote Ciciban, nekaj skupin iz Vrtca Trbovlje in nekaj posameznikov, se je pridružilo akciji in so na njeno pobudo ustvarjali risbice z lepimi mislimi, željami. Risbice so potem skrbno zavili v darilni papir in jih odnesli v Dom upokojencev Franca Salamona, da bi starostnikom z njimi zaželeli lepe praznike in jim povedali, da niso sami. Akcija je imela že prvo leto enak naslov, kot ga ima danes, saj še vedno nosi enako sporočilo. “Otroška pozitivna energija, njihov pogled na svet, njihovi izdelki so pogosto tista mala, iskrena pozornost, ki jo marsikdo v teh časih potrebuje, da se počuti manj osamljeno, da vsaj za trenutek odmisli stres in skrbi,” pravi Katja Barlič iz Vrtca Trbovlje.

“Odziv na letošnjo akcijo nas je ponovno pozitivno presenetil. Veseli smo, da so se znotraj lokalnega okolja vključili zavodi, društva, vse osnovne šole, vrtec, družine. Vsi od starejših pa do najmlajših članov naše družbe. Ne samo to, vključili so se še posamezniki, šole sosednjih in bližnjih občin, osnovna šola s prilagojenim programom idr. Veseli nas, da se v tem in podobnih projektih združujemo in povezujemo in s tem damo drug drugemu vedeti, da nam je mar. Mar za sobivanje, sožitje, sodelovanje. To nas navdaja z upanjem in željami, da mogoče akcijo drugo leto še razširimo. Ponovno 700x hvala!” (Manja Vozel, pobudnica akcije Samo otroci nas držijo pokonci)

Tudi izven vrtca prepoznali pomen razveseljevanja starejših

Akcija je lansko leto dobila nov zagon, saj se je pobudi pridružilo veliko društev in javnih zavodov, ki so v projektu videli smisel in so vsak s svojim prispevkom starostnikom ter socialno ogroženim družinam in posameznikom, s to čarobno gesto polepšali decembrske dni. “Situacija pa se je v lanskem letu še zaostrila, bili smo v obdobju zaprtja države, osamljenost pa je zazijala v jesen življenja starostnikov, še z večjo močjo. Odrezani od svojcev in vsakdanjih trenutkov s sočlovekom, so bili v milosti in nemilosti epidemije covida in prav to njihovo stisko je začutilo ogromno prostovoljcev in otrok, ki so jim na risbicah poslali lepe želje o prihajajočih decembrskih dneh in topli pomladi, ki pride za vsako zimo,” še opisuje Barličeva.

Risbice za akcijo so prispevali tudi osnovnošolci iz trboveljskih in tudi ene od zagorskih osnovnih šol. Vrtcu Trbovlje so se pridružili tudi iniciativa Pedagoškega inštituta »Primokiz«, katere del sta poleg vrtca, tudi sodelujoča Društvo prijateljev in mladine Trbovlje ter Center za socialno delo Trbovlje in Območno združenje Rdečega križa Trbovlje.

 

Predaja v 2020 s prikupnim video posnetkom, ob koncu leta 2021 že v živo

Zaposleni v Vrtcu Trbovlje so decembra 2020 zaradi covid-razmer posneli sporočilo s pozitivnimi željami in mislimi, , ki so ga na USB ključku predali Domu Franca Salamona, kjer so si ga lahko starostniki večkrat ogledali, v minulem koncu leta pa so otroci iz enote Mojca v živo zapeli pesmice. Ob predaji je zaigrala Delavska godba Trbovlje, na povabilo Občine Trbovlje pa jih je razveselil še Dedek Mraz.

Že pretekle praznike so tako polepšali ne le starostnikom iz Doma upokojencev Franca Salamona in socialno ogroženim družinam in posameznikom, preko Območnega združenja Rdečega križa Trbovlje in Centra za Socialno delo Trbovlje, temveč tudi varovancem in obiskovalcem Varstveno delovnega centra Zasavje, ki se je v letu 2021 pridružil akciji.

“Verjamemo, da lahko otroci veliko prispevajo v skupnost, kot lahko skupnost zelo pozitivno vpliva na razvoj otrok. To, da nekomu pomagaš, brez da pričakuješ nekaj nazaj, je najbolj iskreno dejanje, ki se vtisne v srce obdarjenca in tistega, ki da. Verjamemo, da smo z roko v roki močnejši in le ljubezen, srčnost in dobrota so tiste stvari, katere nam lahko polepšajo trenutke nemoči in osamljenosti,” je zaključna misel organizatorjev.

SORODNI ČLANKI:

SODELUJTE: “Samo otroci nas držijo pokonci”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --