-- OGLAŠEVANJE --

Razprodaja RTH-jevih ‘hčera’

-- OGLAŠEVANJE --

Zaradi neplačevanja kreditov je družba RTH v letu 2013 postala insolventna. Banke upnice, največja NLB ter Banka Celje, Banka Koper in BKS so se v začetku 2014 naveličale čakanja in NLB vložila predlog prisilne poravnave družbe RTH, ki je bila pravnomočna 11. marca letos.

Vodstvo RTH z Bojanom Jelenom na načelu in od nedavnega še s prokuristom iz SDH Robertom Bičkom so načrt finančnega prestrukturiranja (NFP) predali sodišču, kjer ga mora sedaj potrditi upniški odbor. Jelen pričakuje, da bo načrt potrjen v začetku septembra.

4 mio evrov še v 2014
RTH mora letos zagotoviti še 4 milijone evrov, da bo sledila načrtu, ki so ga posredovali sodišču oziroma upnikom. Do konca leta je dolžnost rudnika, da poleg obveznosti do zaposlenih ter rednih stroškov, poplača še prezaposlitve in samozaposlitve presežnih delavcev.

rth

Kako težak pa je rudniški dolg?
Trboveljska družba je imela konec leta 2013 16 milijonov evrov zapadlih terjatev, od tega neplačanih kreditov za 14,4 milijona, ter dolgove navadnim upnikom. Sicer pa je direktor družbe Bojan Jelen zagotovil, da so bile obveznosti do delavcev redno poravnane. Prav tako so presežni delavci prejeli svoje odpravnine, še vedno pa na plačilo čakajo prezaposlitve in samozaposlitev – navadni upniki. Jelen je na včerajšnji tiskovki zagotovil, da ima RTH dovolj sredstev in, da je likvidacijska, kaj šele tržna vrednost družbe, ki je ocenjena na okoli 48 milijonov evrov precej nad njenim dolgom.

Kje bo RTH dobil denar za poplačila?
Najprej od prodaje hčerinske družbe M&P d.o.o., drugi večji sklop naj bi dobili v drugem hčerinskem podjetju Spektru, ki ima 2,4 milijona evrov akumuliranega dobička ter denar od prodaje stanovanj. Spekter je v letošnjem letu poslal že 1100 ponudb za prodajo stanovanj, prodal pa že za 900.000 evrov stanovanj. Če prodajo vsa rudniška stanovanja, si družba obeta okoli 1,6 milijona evrov.

rth
Foto: Borut Flisek (od ponedeljka tehnični direktor RTH), Bojan Jelen in Robert Biček.

Družba Spekter ni več neprofitna
Kar pa je zanimivo, da je ponudbo za prodajo družbe M&P oddal tudi Spekter, ki je zaradi tega izgubil status neprofitnosti, a po mnenju direktorja Bojana Jelena mu le ta tako ali tako ni koristila, saj so bili pridobljeni krediti skoraj enaki ali celo slabši kot komercialni. Kaj bo s krediti, pridobljenimi ravno zaradi omenjenega statusa ni jasno. Jelen pravi, da je Spekter tržno naravnan in da bi nakup za RTH, kot lastnika Spektra pomenil časovni zamik pri realizaciji, pri črpanju dobička in imel določene finančne učinke. Na vprašanje, če bo Spekter moral svoj dobiček predati ‘mami’ RTH, kako bo potem kupil M&P, pa nismo dobili jasnega odgovora.

Kako se bo pisala zgodba rudnika do likvidacije v letu 2018? V prihodnjem letu naj bi bilo le še 30 zaposlenih.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Sporni nakupi nepremičnin – DA, varnost na zasavskih cestah – NE

Skozi naselje Vače, ki je tudi turistični kraj in pot do spomenika državnega pomena - GEOSS, vodi cesta, ki jo vsakodnevno uporabljajo domačini, turisti...
-- OGLAŠEVANJE --