13.6 C
Trbovlje
četrtek, 23. septembra 2021
ZON.siAktualnoRazkrili lokacijo prazgodovinskega 'skritega' zaklada

Razkrili lokacijo prazgodovinskega ‘skritega’ zaklada

Arheologi so razkrili, da se je neverjetni zaklad, ki ga je lani med sprehodom v gozdu našel naključni sprehajalec, ‘skrival’ na Kovku.

Najdba presenetila arheologe

Stane Rozman

Najdba prazgodovinskega ženskega in moškega groba v okolici Hrastnika je presenetila tudi arheologe, saj ni šlo za registrirano arheološko najdbišče.

“Očitno je bila Sava v tistih časih bolj prehodna, kot smo si predstavljali. Dejansko gre za najdbe, ki jih pred tem še nismo našli, sploh take, ki so tako dobro ohranjene,” nam je povedal direktor Pokrajinskega muzeja Celje, Stane Rozman.

Del najdb s Kovka je na stalni razstavi v muzeju.

Kovk je pomembno najdbišče

Del najdb s Kovka je zdaj na stalni razstavi v muzeju, vmes so nekaj najdenih predmetov iz groba umaknili in dodatno restavrirali. “Lokacija je še vedno aktualna, Kovk je pomembno najdišče, zato so potrebne še širše raziskave. Še naprej je v načrtih muzeja, a trenutno so finančna sredstva in logistika omejeni. Od lani nadaljnjih raziskav na Kovku nismo opravljali, saj smo vpeti v kopanje ostankov Celeie na Muzejskem trgu v Celju,” pojasnjuje Rozman.

SORODNI ČLANKI:

FOTO: V gozdu našel neverjeten zaklad, a mora molčati!

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V Steklarni Hrastnik iščejo novo moč

V hrastniškem podjetju s 160-letno tradicijo so objavili potrebo po dodatni delovni sili. Iščejo namreč samostojnega strokovnega sodelavca (m/ž) v špediciji. Steklarna Hrastnik ponuja...