11.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.si1+1=2Pumptrack bo nova pridobitev za litijsko mladino

Pumptrack bo nova pridobitev za litijsko mladino

Na litijskem območju možnosti za sproščeno in tudi adrenalinsko preživljanje trenutkov na kolesu prav dosti nimajo, saj imajo sedaj le okrog sto metrov urejenih površin, namenjenih izključno kolesarjem. Občina je že sprožila tudi administrativne postopke, da se to spremeni in da bodo v Litiji dobili svoje pumptrack območje.

Samir Handanagić

Kot je povedal Samir Handanagić, predsednik Kolesarskega društva Litijski Tempomat, odrasli sicer že najdejo poti, ki vodijo skozi gozd in neobljudene površine, a tudi, da s strani osmo- in devetošolcev pogosto prejemajo prošnje, naj mladino starejši vzamejo s seboj. “Vozimo po zahtevnejših terenih in zaradi same varnosti smo žal primorani, četudi močno podpiramo želje mladih v povezavi s kolesarstvom, te prošnje zavrniti.

Skica bodočega kolesarskega območja

Ta hip je lokacija bodočega pumptracka že znana. V teku je postopek za spremembo Odloka o prostorskem načrtu, prav tako naj že tudi kmalu izvedel še postopek pridobitve gradbenega dovoljenja.

Pobudo za projekt je dalo Kolesarsko društvo Litijski Tempomat, ki je v sodelovanju z Občino Litija dalo tudi predlog glede lokacije.

Zemljišče (ob krožišču, ki povezuje litijski nakupovalni center in Grbinsko cesto – Ježa) sicer ni bilo v lasti Občine, a je ekipa pod vodstvom litijskega župana Francija Rokavca to uredila in tako se klesarskim navdušencem že počasi nasmiha območje v velikost 400 m2, ki jim bo nudilo varno preživljanje trenutkov na kolesu tudi v organiziranem smislu.

Kolesarsko društvo Litijski Tempomat deluje od avgusta 2018 in do danes šteje 120 aktivnih članov, med katerimi pa mladine (še) ni kaj dosti. V društvu računajo na to, da se bo z izgradnjo ustrezne infrastrukture – pumptracka to spremenilo.

 

Pumptrack v Zagorju, že sedaj se ga veselijo v Litiji

Pumptrack bo velika pridobitev predvsem za mlade. V porastu je namreč vožnja po tovrstnih poligonih in stezah, zato v litijskem kolesarskem društvu takoj po izgradnji pumptrack že načrtujejo aktivno delo prav v luči razvoja za mladino. “V društvu smo že zavzeli enotno stališče, da bomo nekaj naših članov poslali na določena izobraževanja in usposabljanja, s čimer bo zagotovljeno, da domači kolesarji mlajšim prikažemo osnovne vožnje po stezi in postopoma tudi nadgrajene,” se premikov naprej veseli prvi mož kolesarskega društva, ki izpostavlja, da so prav v Litiji eni redkih v zasavskem območju brez lastnih t.i. trailov.

SORODNI ČLANKI:

Zagorjanom največji ‘pump track’ v Sloveniji

 

 

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...