12 C
Trbovlje
četrtek, 23. septembra 2021
ZON.siAktualnoPrevidno, evropska kartica marsikaj ne vključuje!

Previdno, evropska kartica marsikaj ne vključuje!

Na naš portal se je obrnil bralec, ki je med lanskimi prvomajskimi počitnicami hotel koristiti ugodnosti mednarodne evropske kartice, a je razočaran moral skoraj vse zdravstvene stroške pokriti sam.

Marjan iz Dola pri Hrastniku se je lani z družino odpravil na počitnice na blatno jezero, na Madžarsko. Pred potovanjem si je vsa družina uredila mednarodne evropske zdravstvene kartice, misleč da bodo imeli pokrite vse stroške zdravljenja, tako kot v Sloveniji. Če bi seveda do težav prišlo.

Pomagali niso niti računi

Žal je do težav res prišlo in Marjan je moral k dežurnemu zdravniku v lokalno ambulanto. Po opravljenem pregledu je le tega plačal in odšel še v lekarno, kjer je zdravila prav tako moral plačati. “Bom račune shranil in že dobil vrnjeno, ko se vrnem” si je misli. Vse to bi imel doma brezplačno. A ni šlo tako kot je upal.
Povrnjeno je dobil le tretjino vseh stroškov, saj kartica zdravstvenega zavarovanja, ki velja v 28 članicah EU, na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici ne zagotavlja brezplačnih storitev. Kartica vam zagotavlja povrnitev stroškov za tisto, kar je brezplačno tudi za prebivalce države, v kateri ste. Zdravstveni sistemi v državah pa so različni.

Dobro izkušnjo glede uporabe zdravstvenih storitev pa ima naša druga bralka, ki je imela Turistično zavarovanje Triglava in na smučanju vnuka peljala k zasebniku (vnuk je zbolel). Vse stroške pregleda in predpisanih zdravil so ji povrnili.

Ker se bližajo počitnice smo preverili v lokalni poslovalnici Zavarovalnice Triglav, kakšna je razlika med brezplačno kartico ZZZS-ja in med njihovim zdravstvenim zavarovanjem v tujini

24 ur na dan na voljo pomoč v slovenskem jeziku

Direktorica OE Zavarovalnice Triglav Mojca Brečko

V okviru dogovorjene zavarovalne vsote imate pokrite stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode. Mnogim zavarovancem pa zelo veliko pomeni 24-urna asistenca v slovenskem jeziku, izvemo. “Stroške zdravljenja neposredno krije zavarovanje, zato v primeru nezgodbe ali bolezni pokličete asistenčni center.” Če pa boste stroške morali prevzeti sami, poskrbite da boste za vse storitve in zdravila prejeli račun, da vam lahko zavarovalnica povrne stroške.

Turistična zavarovanja mnogo več kot le zdravstvo

Prodajni hit že kar nekaj let so letna Turistična zavarovanja, ki jih lahko sklenemo za celo družino, pravi Mojca Brečko iz trboveljske enote Zavarovalnice Triglav. V okviru Turističnega zavarovanja pa so različna kritja, od zavarovanja prtljage, do stroškov izdelave ukradenih osebnih dokumentov in kartic, odgovornosti, del teh zavarovanj pa je tudi zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini.

Družinsko turistično zavarovanje za celo leto je mogoče kupiti že od nekaj deset evrov naprej, odvisno od tega, kaj vse zavarovane krije. Tako je zavarovana celotna družina – na smučanju, na morju in na vseh izletih izven meja naše države. Vse več pa se za letna zavarovanja odločajo tudi poslovneži in delavci v tujini.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V Steklarni Hrastnik iščejo novo moč

V hrastniškem podjetju s 160-letno tradicijo so objavili potrebo po dodatni delovni sili. Iščejo namreč samostojnega strokovnega sodelavca (m/ž) v špediciji. Steklarna Hrastnik ponuja...