-- OGLAŠEVANJE --

Prekiniti stik z bralci? Na to pri nas ne pristanemo!

-- OGLAŠEVANJE --

Protikoronski ukrepi so hrame knjig zaprli, hrastniške knjižničarke pa so se prelevile v ljubiteljske igralke, pripovedovalke, snemalke in montažerje – in nastala je cela serija zanimivih videoposnetkov predvsem za otroke in mladino!

Pravljice, ustvarjalnice in tudi predstavitve avtorjev

Prvi posnetek so objavili na spletu v drugi polovici leta 2020, nato pa s tempom dela le nadaljevali in tako redno skrbeli, da so se na You Tubovem kanalu hrastniške knjižnice znašli po štirje posnetki mesečno, vsebina le-teh pa je (bila) raznolika, vse od pravljic do ustvarjalnic ter tudi predstavitev avtorjev.

Najprej so morali k zamisli, ki se je porodila strokovnim delavkam knjižnice in so jo kot mozaik vsak po malo dodelovali, pristopiti tehnično.

Odprle smo You Tube kanal, poiskale primerno vsebino, zanjo pripravile sceno, sledilo je snemanje, izdelava grafične podobe posameznega posnetka ter v končni fazi montiranje,” opisuje direktorica Knjižnice Antona Sovreta Hrastnik Mateja Smodiš.

Ob tem dodaja, da so – ker imajo minimalna sredstva na voljo za izvedbo prireditev – iskale način, kako s čim manj stroški izvesti nekaj, s čimer bodo bralce in bralke obdržali tudi v času, ko se je vse zapiralo in omejevalo. “To je bil posebne vrste izziv, za začetek že tehnično, saj pripraviti spletni dogodek še zdaleč ni tako enostavno kot se morda sliši.”

Število ogledov motivira za delo tudi naprej

Posebno navdušenje je požela pravljica O lačni lisici (z naprstnimi lutkami)

Dela so se lotili drugače kot morda kakšna druga knjižnica v Sloveniji; niso namreč snemali knjižničarke, medtem, ko ta bere, pač pa so prirejali prave pravcate mini igre in tudi lutkovna predstava se je že znašla vmes. “Poskrbele smo za izdelavo in sestavitev ozadja, dodajale zvočne učinke, razdelile smo si vloge in vsaka je pripovedovala vsebino govora posameznega pravljičnega lika,” pripoveduje knjižničarka Irena Mustač in doda: “Z ogledi smo zelo zadovoljni, občutek stalnosti pa smo ohranjale tudi tako, da smo premierne spletne dogodke predvajale ob četrtkih – to je dan, ki so ga naši bralci in bralke že privzeli kot naš dan za prireditve.” Pri snovanju vsebin so upoštevale povezavo z aktualnim prazničnim ali letnim časom ter tako poskrbele za še večjo privlačnost med najmlajšimi, ki so jih želele še posebej nagovoriti, naj na branje in na knjige ne pozabijo.

Kljub sprostitvi ukrepov bodo nadaljevale s spletnimi dogodki

Od 21. februarja, ko so marsikatere organizacije in organizatorji različnih prireditev zaradi nič več množičnega preverjanja PCT pogoja lažje zadihali, tudi v hrastniški knjižnici zaznavajo večji obisk. A kljub temu s spletnimi dogodki, pod katere so v celoti podpisane knjižničarke (razen pod vsebino pravljic ne – te so pridobili z dovoljenjem za uporabo) kot avtorice, ne bodo prenehale. Še naprej nameravajo nadaljevati s to njihovo posebnostjo, ki so se je pravzaprav kot kolektiv kar po sili razmer priučile. “Ohraniti želimo to sinergijo med spletnimi in t.i. živimi dogodki, za katero verjamemo, da jo lahko dosežemo,” pravi Smodiševa, ob tem, ko pove, da bodo pa zagotovo malce zmanjšali število vsebin na spletu. “Toliko se bomo potrudili, da bomo po en nov dogodek mesečno zagotovo tudi v prihodnosti objavili,” še obljubi, ponosna, da so do sedaj zabeležili kar 106.000 ogledov vseh njihovih posnetkov.

SORODNI ČLANKI:

Vsak lahko spremeni vsaj nekaj malega na bolje

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zasavje: Pozitiven in mlad kolektiv vabi v svoje vrste

Vse to ponuja podjetje Dukart, ki ima že skoraj 20 letne izkušnje na področju razvoja in izdelave kartonske embalaže iz valovitega kartona. Podjetje je...
-- OGLAŠEVANJE --