-- OGLAŠEVANJE --

Predlagali so fitnes na prostem, pa tekaško stezo…obeta se sprehajalna pot, kolesarski poligon

-- OGLAŠEVANJE --

Občina Litija je pred vzpostavitvijo urejenih javnih urbanih površin za druženje, rekreacijo in preživljanje prostega časa k sodelovanju povabila dijake Gimnazije Litija, da podajo svoje ideje za ureditev takšnega parka. 

Vsi vključeni v projekt, ki je v pripravi, se zavedajo, da je vključitev mladih in njihovo aktivno sodelovanje pri tem zelo pomembno, saj tako prispevajo k razvoju lokalnega okolja.

Kako so izvabili ideje mladih na plano; kaj si želijo

Z uporabo spletnega orodja do izražanja pobud; foto: Mitja Strmec, prof.

Razvojni center Srca Slovenije je idejo Občine Litija predstavil dvema profesorjema, ki sta dijake motivirala in jih spodbudila, da podajo svoje predloge za ureditev takšnega parka preko spletnega orodja OPIN za eParticipacijo mladih.

Naj naštejemo le nekaj najbolj zanimivih idej dijakov: postavitev zunanjega fitnesa, mize za namizni tenis na prostem, poligon za vadbo, tekaška steza, urejen prostor za skupinske vadbe, odbojkarsko igrišče z mivko, poligon z ovirami, skate park ter otroško igrišče z igrali. Izrazili so pa še nekaj predlogov na temo športa in rekreacije, vezane na želje, da bi se uredili prostori s trim napravami in informativnimi tablami (ob učni poti Svibno ter okoli Sitarjevca), želijo pa si tudi sprehajalnih poti ob reki Savi.

Gimnazija Litija

Ob tem je Mitja Strmec, profesor na litijski gimnaziji povedal: “Mladi so premalo slišani in tudi premalokrat res aktivno vključeni v projekte. Trenutno stanje športne infrastrukture precej zaostaja za občinami, ki v šport vlagajo veliko več kot Litija. Vizija športa na občinski ravni ima še veliko rezerve, zato je delno kriva tudi pasivnost klubov in društev. Litija že dolgo potrebuje zunanji objekt za tek, šole so brez tekaških stez, za razvoj rekreacije potrebujemo urejene zunanje površine za hojo in tek za vse generacije (park), prav tako smo ena redkih občin brez bazena in nenazadnje boljše pogoje za razvoj nogometa z bolj jasno vizijo.” Obenem je dejal, da je “pohvalno, da se gradi kolesarska pot med Litijo in Kresnicami, je pa nujno urediti kolesarske steze tudi po mestu Litija (klančine, pločniki). Zelo se pogreša tudi zunanje fitnes objekte, ki so primerni za vadbo vseh generacij. Najmlajši pa potrebujejo dodatna igrišča s pripadajočimi igrali.” Strmec, za katerega ravnateljica litijske gimnazije poudarja, da veliko časa preživlja z dijaki, se z njimi pogovarja in razmišlja o stanju v lokalni skupnosti, verjame, da je možno “le s povečanjem sredstev za razvoj športa in ureditvijo infrastrukture, vsem generacijam omogočiti kvalitetnejše pogoje za prijetno bivanje v središču Slovenije.”

Kaj na predloge poreče litijska občina?

Mladi si želijo sprehajalnih poti ob reki Savi

Občina Litija je v januarju letošnjega leta pregledala vse predloge in se dijakom zahvalila za njihovo sodelovanje. Mlade in zainteresirano javnost je seveda po preučitvi možnosti tudi s strani lokalne samouprave najbolj zanimalo, kaj gre realno pričakovati.

Litijska občina je mednje poslala kar nekaj spodbudnih informacij: Kolesarski poligon je predviden v Načrtu razvojnih programov in naj bi bil realiziran v letu 2022. Poligon bo imel 390 m2 voznih površin in 280 m2 zelenih površin, v okviru katerih bodo tudi klopi in igrala za otroke. “Prav tako še v tem letu načrtujemo ureditev odbojkarskega igrišča na Rozmanovem trgu ter v prihodnosti tudi postavitev nekaj telovadnic na prostem,” so razkrili in priznali: “Zelo smo veseli pobude glede urejanja sprehajalnih poti, saj ima Občina že dalj časa planirano ureditev sprehajalne poti ob reki Savi proti Zavrbju, a žal v povezavi s tem še niso pridobljena vsa soglasij lastnikov zemljišč.”

Vsi zbrani predlogi, ki jih bodo skušali upoštevati v največji meri, bodo Občini Litija v pomoč pri načrtovanju prihodnjih projektov.

SORODNI ČLANKI:

Pumptrack bo nova pridobitev za litijsko mladino

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po malenkost hladnejšem vikendu je znova pritisnilo

"Na urgentnem centru sicer beležimo 30 odstotni porast obiska, ki pa ni posledica vročinskega vala," je s pojasnilom pričela vršilka dolžnosti strokovne direktorice in...
-- OGLAŠEVANJE --