-- OGLAŠEVANJE --

Pred desetletjem zaprti v jami, danes le spomin na zadnji štrajk na Ajnzerju

-- OGLAŠEVANJE --

Pred desetimi leti, 10. marca 2024, so se po neuspelih pogajanjih glede zasluženih izplačil zasavski rudarji odločili, da štrajkajo v jami.

Prireditev

Na ta spomin so se letos znova zbrali, da bi obeležili deseto obletnico od tega dogodka leta 2014. Spominsko obeležitev je pripravilo Društvo za ohranjanje rudarske dediščine RMED Perkmandelc Trbovlje.

Na trboveljskem Ajnzerju je pred vhodom v zdaj zaprti rudnik potekala slavnostna prireditev, ki se je začela s hrastniško rudarsko godbo, ki je tudi v dnevih štrajka, kot številni drugi, stala ob strani tistih, ki so se 10. 3. 2014 odločili, da se zaprejo v jamo, vse dokler se ne izpolnijo njihove zahteve. Prireditve so se, poleg bivših rudarjev in njihovih prijateljev, udeležili predstavniki zasavskih občin ter tedanja predsednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek, ki je v dneh štrajka obiskala rudarje v jami.

Ne plač, ne odpravnin …

Takrat so rudarji RTH-ja, poleg neizplačane januarske plače, zahtevali tudi odpravnine za 135 presežnih delavcev. Ko je predsednik stavkovnega odbora RTH-ja Anton Lisec izvedel, da bodo po pogajanjih le dobili januarske plače, denarja za odpravnine pa ne, so se rudarji odločili za stavko v jami.

Alenka Bratušek

Sedanja ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na proslavi desete obletnice štrajka povedala: »Imela sem veliko tremo pred srečanjem z rudarji in spustom v jamo. Zahvaljujem se rudarjem za tedanje razumevanje ob iskanju skupne rešitve za delavce rudnika. Mi smo se potrudili, da tisto, kar je bilo dogovorjeno, izpolnimo. Seveda pa smo tudi mi imeli določene omejitve in rudarji so to razumeli.«

Poleg PZ Tončke Čeč je nasmehe prisotnih izvabil tudi pesnik Vlado Garantini, ki je v tipičnemu knapovskemu duhu in jeziku objasnil kaj je to frpruh, v bivši vašhavi pa so predvajali dokumentarni film sestavljen iz posnetkov, ki jih je takrat zabeležila kamera.

Duost mamo oblub – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje Hrastnik, pa je naslov zanimive razstave, ki si jo lahko še vedno ogledate pred Zasavskim muzejem v Trbovljah.

Fotografije: S. R. in RMED Perkmandelc Trbovlje

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Soseda sta se tako sprla, da je posegla policija

PP Zagorje ob Savi: - v petek so obravnavali spor med partnerjema v zasebnem prostoru. Policisti so po vseh zbranih obvestilih kršiteljema izrekli globo. - Spor...
-- OGLAŠEVANJE --