1.6 C
Trbovlje
sreda, 29. novembra 2023
ZON.siAktualnoPraznujejo knjižnice - kaj pa najbolj zanima Zagorjane?

Praznujejo knjižnice – kaj pa najbolj zanima Zagorjane?

Med 20. in 24. novembrom 2023 v knjižnicah po vsej Sloveniji praznujejo teden splošnih knjižnic. V teh dneh se bodo zvrstili različni dogodki, s katerimi knjižničarji sporočajo uporabnikom, da jim knjižnice z opravljanjem svojega poslanstva ponujajo ključ do širokih obzorij.

Kot vedno se praznovanju pridružijo tudi v Zagorju, kjer vsem novo vpisanim članom nudijo možnost, da se v tem tednu, torej do 25. novembra vpišejo brezplačno. Lahko pridejo v matično knjižnico v Zagorju ali na enoti Kisovec in Izlake.

V torek bodo pripravili tudi poseben dogodek z pisateljico Majdo Petan in njenim knjižnim prvencem Snaha. Večer bo popestrila tudi glasba, ki jo bosta izvajata Majda in njen mož Marjan Petan. Vabijo vas v torek, 21. 11. 2023, ob 18.00 v prostore mladinskega oddelka Knjižnice Zagorje.

“Absolutno vsak Zasavec bi moral prebrati Zmajevo kri – avtorice Valerije Skrinjar Tvrz,” pravi direktor zagorske knjižnice Matej Strgaršek. Prav v knjižnici pa so na čast pokojni Zagorjanki pripravili tudi dogodek, ki se ga je prejšnji teden udeležilo več kot 100 obiskovalcev – to je, po mnenju direktorja, dokaz, da ne bo pozabljena – kot tudi ne njena zapuščina. 95-letna avtorica se je poslovila v letošnjem letu. Njena življenjska zgodba se je pričela v rudarski družini v Zagorju ob Savi, takrat še s premogovim prahom in apnom zaprašeni kotlini, stisnjeni med zasavske hribe. Kasneje jo je pot vodila po vsej nekdanji Jugoslaviji, svoje druge korenine pa je pognala v Sarajevu, med obleganjem Sarajeva pa je vrnila v Slovenijo. Pred letom dni smo pogovor s tovarišico Valči objavili tudi na našem portalu: TUKAJ.

Včeraj smo imeli prireditev njej v čast in 120. udeležencev je dokaz, da ne bo pozabljena, kot tudi ne njena zapuščina.

In smo ob tednu knjižnic vprašali Strgarška še, katere so najbolj popularne knjige med Zagorjani v tem letu. Tako je naštel: Hiša sozvočja, Benedetti; Imej me rajši od vsega, Furlan; V sivi coni, Zupančič; Črni princ, Svetek; Petelinje jajce, Lainšček.

FOTO: Po šestih letih od nakupa danes vrata odprta za prve obiskovalce

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Čeprav ni posluha prevoznika, župan vztraja pri avtobusni liniji »čez hrib«

»To kar že celo leto obljubljamo, bo. Očitno smo divjina, Afrika, ki avtobusnega prevoznika niti ne zanima. Bomo pa sami.« Tako je začel župan...