4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoPožar v zagorskem gozdu

Požar v zagorskem gozdu

Ob 23.22 so pod cerkvijo v Čolniščah, v občini Zagorje ob Savi, po poročanju Regijskega centra za obveščanje Trbovlje gasilci PGD Zagorje – mesto in PGD Čolnišče pogasili okoli 300 kvadratnih metrov gozdnega požara.

90 požarov na leto

gasilci2

V analiziranem obdobju od 1195 do 2009 je bilo povprečno letno 90 požarov, opožarjene
gozdne površine 250 ha. Po obsežnosti izstopata zlasti dva gozdna požara, oba na območju Krasa. V letu 2003 je požar zajel 1.050 ha, od tega 650 ha gozda. V letu 2006 je požar zajel 950 ha, od tega 707 ha gozda.

Opozorila in nasveti lastnikom ter obiskovalcem gozdov 


V gozdu in v gozdnem prostoru ni dovoljeno kuriti, pravijo na Zavodu za gozdove Slovenije, razen na urejenih kuriščih in zaradi zatiranja namnoženih škodljivih žuželk in zaradi bolezni gozdnega drevja. Prepovedano je požigati travišča in ledine na območju, kjer ogenj lahko ogrozi gozd. Sežiganje rastlinskih ostankov na njivah je dovoljeno le ob stalni navzočnosti polnoletne osebe, ki ima ogenj pod nadzorom.

ogenj2


Kaj narediti, če zagori

Če opazimo ogenj oziroma smo ogenj povzročili s svojimi aktivnostmi, moramo ohraniti prisebnost in ostati mirni! Če ogenj ne ogroža vašega življenja oziroma zdravja, poskušajte ogenj pogasiti oziroma omejiti z razpoložljivimi priročnimi sredstvi. Če ugotovite, da ognja ne morete pogasiti sami, takoj pokličite Center za obveščanje na številko 112. Poskrbite za varen umik ljudi, ki so v vaši bližini. Operaterju na številki 112 povejte kdo kliče, kje gori, kakšen je obseg požara, ali so ogroženi ljudje in živali. Na varnem mestu počakajte na prihod gasilcev in jih usmerite h kraju požara. (vir: ZGS)


 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...